menu Home chevron_right
AardbevingsproblematiekEemsdelta

Sloop-nieuwbouw voor nog eens 93 huizen Tjamsweer

Marcel Voorthuijsen | 1 juli 2024

NCG, gemeente en woningstichting: gelijkheidsbeginsel belangrijk

Door Marcel Voorthuijsen.

Tijdens een bewonersavond op 1 juli presenteerden de gemeente Eemsdelta, Nationaal Coördinator Groningen en Woonstichting Groninger Huis een gezamenlijk besluit voor de versterkingsopgave van een deel van de wijk Tjamsweer in Appingedam. Woonstichting Groninger Huis gaat 48 huurwoningen, die volgens eerdere plannen zouden worden gerenoveerd, slopen en vervangen door nieuwbouw. De particuliere eigenaren van 45 koopwoningen krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor sloop en nieuwbouw.
Een bewonersgroep heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor sloop-nieuwbouw en voerde over deze wens regelmatig overleg met wethouder en portefeuillehouder Usmany van de gemeente Eemsdelta.

In het deel van Tjamsweer tussen de Stadhouderslaan en de Statenlaan (noord-zuid) en de Koninginnelaan en de Jonkerslaan (west-oost) zijn alle woningen onderdeel van de versterkingsopgave. Het gaat om vergelijkbare type woningen die in dezelfde periode gebouwd zijn. In hoeverre de woningen aardbevingsbestendig zijn, werd echter op verschillende momenten beoordeeld met diverse uitkomsten tot gevolg.

Meer gelijkheid in de buurt

Woonstichting Groninger Huis staat de komende jaren voor een grote verduurzamingsopgave. Vanwege de leeftijd van de woningen in deze buurt ziet de woningcorporatie sloop en nieuwbouw als de meest toekomstbestendige keuze voor de lange termijn. De drie partijen hebben in goed overleg gezocht naar een oplossing om voor meer gelijkheid in de buurt te zorgen, door ook voor de particuliere woningeigenaren sloop en nieuwbouw aan te bieden.
Na afronding van de oorspronkelijke fase en de nu afgekondigde 2e fase, zal de wijk Tjamsweer grotendeels zijn vernieuwd zoals dat ook is gebeurd met de wijk Opwierde in Appingedam.

(Foto boven: wethouder Usmany in gesprek met bewoners. Foto onder: de huidige sloopwerkzaamheden aan de Statenlaan, volgens de oorspronkelijke plannen. Pim Feijen.)





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play