menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincieSport

75e Schildweek gaat door!

Dirk van Nieuwpoort | 7 juni 2021

De Schildweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door Zeilvereniging Schildmeer. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in diverse klassen op het Schildmeer. Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd op en rond het Schildmeer door de zeilvereniging en de horeca. In 2021 word de Schildweek voor de 75e keer georganiseerd. De 75e Schildweek wordt gehouden van 23 juli t/m 29 juli 2021

De eerste zeilers

In de 19de eeuw werd er al gezeild op het Schildmeer. Kleischippers maakten er toen al vaak een wedstrijd van wie het snelst het meer over kon zeilen. Omstreeks 1890 begon de zeilsport wat meer op te leven. In 1897, op Hemelvaartsdag, organiseerde Barteld van Heuveln met kennissen een zeilwedstrijd op het Schildmeer. Dit werd een jaarlijks terugkerend evenement.

De eerste Schildweek

In het bevrijdingsjaar 1945 werd door ZVOSS besloten om elk jaar een Schildweek te organiseren. Een groep ondernemers uit de regio waren de promotors van de Schildweek in de beginjaren. Het was een zeilweek met diverse festiviteiten, die verspreid over het dorpje Steendam plaatsvonden. Deze festiviteiten werden gehouden bij horecagelegenheden zoals de toenmalige De Keet, het Kraaiennest, het Strandpaviljoen en bij café Puister. Waar nu een parkeerplaats is stond een kleine kermis opgesteld. Het wedstrijdzeilen in die tijd was nogal primitief. Zo werd er vaak in geleende boten gezeild.

Aantal deelnemers.

Was het aantal deelnemers aan de Schildweek in het begin bescheiden, later groeide dit gestaag. Dat kwam niet alleen door het niveau van de zeilwedstrijden, maar het had ook te maken met de gezelligheid er omheen. Voor menig zeiler was de Schildweek een wezenlijk deel van de vakantie. Ook het aantal klassen nam toe. Eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 had het aantal deelnemers zo’n omvang genomen dat men een inschrijfstop had ingesteld. Er konden tijdens de Schildweek geen kwalitatief goede wedstrijden meer worden georganiseerd als er nog meer boten aan de start verschenen. Door een landelijke trend nam het aantal inschrijvers gestaag af. Echter de laatste jaren zit de Schildweek weer in de lift. De Schildweek telde de laatste jaren een deelname van ongeveer 150 deelnemers.

Inschrijven.

Voor deze 75e editie van de Schildweek heeft de organiserende Zeilvereniging Schildmeer besloten een maximum aantal van 150 boten toe te laten aan de Schildweek. Schrijf u snel in want vol = vol.
Inschrijven voor de Schildweek kan via: https://zeilverenigingschildmeer.nl/evenementen/schildweek/inschrijven/

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play