menu Home chevron_right
Het Hogeland

B en W Het Hogeland willen praten over toekomst streekomroep

Omroep Het Hogeland | 9 oktober 2024

Burgemeester en wethouders van Het Hogeland gaan in gesprek met de lokale omroep over de toekomst van een streekomroep in Noord-Groningen.

Die toezegging deed wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) woensdagavond tijdens de raadsvergadering aan Hogeland Lokaal Centraal en GroenLinks.

Overal in het land fuseren lokale omroepen tot grotere streekomroepen, onder meer om de omroepen professioneler te maken. In Noord-Groningen willen de lokale omroepen Omroep Het Hogeland en Omroep Eemsdelta fuseren tot een nieuwe streekomroep.

Zorgen

Landelijk zijn zorgen over de financiering van de streekomroepen. De eisen worden veel strenger, terwijl de omroepen nauwelijks extra geld krijgen. Dat financiële probleem doet zich vooral voor in plattelandsgebieden, omdat de omroepen worden betaald op basis van het aantal huishoudens in hun verzorgingsgebied.

Onder meer GroenLinks en Hogeland Lokaal Centraal wilden weten of de gemeente financieel wil bijspringen om een sterke publieke streekomroep voor Noord-Groningen mogelijk te maken. 

Wethouder Dijkhuis wilde daar nog geen harde uitspraak over doen: “We gaan graag met de omroep in gesprek wat nou het perspectief wordt. We zijn welwillend om te praten over de toekomst. Maar u moet als raad eerst adviseren over wie de zendmachtiging krijgt.”

Voorkeur

Dijkhuis doelde daarmee op de vraag wie zich vanaf 1 november de lokale omroep van het Hogeland mag noemen. Daar zijn twee partijen voor in de race: Omroep Het Hogeland en de stichting Hogelink. Het college van burgemeester en wethouders heeft een duidelijke voorkeur voor Omroep Hogeland. De meeste raadsfracties neigen daar ook naar. Over twee weken neemt de raad een definitief standpunt in.

Dat standpunt van de gemeenteraad gaat dan als advies naar het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat formeel het besluit neemt. Het CvdM neemt altijd het advies van de gemeente over.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play