menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Afbouw gaswinning zorgt voor rode cijfers in Eemsdelta

Leonie Kort | 16 juni 2021

De voormalige gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum hebben vorig jaar een verlies geboekt van 2,3 miljoen euro. Dat is iets minder dan verwacht. De gemeenten hielden rekening met een verlies van richting de drie miljoen euro.

De rode cijfers komen volgens financiën-wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) voor een belangrijk deel door de afbouw van de gaswinning.

Lagere ozb-opbrengsten

Door het stopzetten van de gaswinning in Groningen zijn verschillende NAM-locaties vervroegd gesloten. De drie gemeenten kregen hier nog wel de volledige onroerendezaakbelasting (ozb) voor. Deze belasting betalen woningbezitters en eigenaren van bijvoorbeeld kantoren, winkelruimtes en zonneparken. Ook de NAM moest deze belasting betalen aan de gemeente.

‘Doordat de minister de gaskraan versneld dichtdraait, worden de NAM-locaties elk jaar minder waard’, vertelt Menninga. ‘Daarom hebben we geld opzij moeten zetten om een claim van de NAM op te vangen.’ Het gaat om een bedrag van bij elkaar opgeteld ruim twee miljoen euro over de jaren 2016-2020.

Geen compensatie

De gemeente Eemsdelta wordt hier niet voor gecompenseerd. ‘Het is een gerechtelijke uitspraak. Als bevingsgemeenten zijn we hiertegen in beroep gegaan, maar voor de zekerheid hebben we wel geld opzij gezet. Dat hakt er fors in.’ Naast deze tegenvaller kampten de gemeenten met tekorten op de jeugdzorg, blijkt uit de jaarrekeningen. Werkplein Fivelingo zorgde voor een verrassende meevaller.

Ook dit jaar zal Eemsdelta nog rode cijfers schrijven. Het college van burgemeester en wethouders verwachtte in maart al een miljoenentekort van 3,5 miljoen in 2021. De raad ging akkoord met een bezuinigingspakket van ruim elf miljoen euro, waardoor de gemeente op de lange termijn weer in de plus moet uitkomen. De gemeente snijdt onder meer in het ambtelijk apparaat en verhoogt de ozb met jaarlijks 2,5% extra.

Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn op 1 januari dit jaar opgegaan in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play