menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Basisschool in Appingedam pakt taalachterstand creatief aan met Taaltheater: ‘Verhalen komen tot leven’

Leonie Kort | 14 juni 2021

‘We konden de kinderen meer boeken laten lezen, maar het is veel leuker om taal tot leven te laten komen’, zegt directeur Petra Briek van basisschool De Triangel in Appingedam. 

Tijdens de lockdown hebben de kinderen een taalachterstand opgelopen, vandaar dat de school is gestart met Taaltheater. Taaltheater is een project waarbij kinderen spelenderwijs Nederlands leren.

‘We willen dat kinderen weer plezier krijgen in het lezen. Van nature lezen kinderen niet veel en vinden ze het soms zelf een beetje saai. Met Taaltheater willen we de kinderen laten zien dat lezen wél leuk is’, zegt onderwijsassistent Max Burger. 

Volgens theatermaker Sarah van der Meere draagt theater bij aan de ontwikkeling van de woordenschat van kinderen. ‘Improviseren en het gevoel dat je in een verhaal zit zorgt ervoor dat je sneller leert. Verhalen komen tot leven’, zegt Van der Meere. 

Themalunch

In de afgelopen weken hebben de kinderen van groep drie en vier iedere vrijdagmiddag theaterlessen gehad. ‘Normaal zijn de kinderen vrijdagmiddag vrij, maar de afgelopen weken stond de middag in het teken van Taaltheater. We gingen dan samen uitgebreid lunchen en daarna aan de slag met taal en theater’, vertelt Burger.

De lunch stond iedere week in het teken van een specifiek land en was inspiratie voor het toneelstuk. ‘In de Franse week hadden we croissantjes, in de Zweedse week zaten we aan de knäckebröd en zo zijn er nog veel meer landen voorbij gekomen. Zo leerden de kinderen ook direct andere culturen kennen.’ 

De gerechten die voorbij kwamen zijn verwerkt in het toneelstuk. ‘Op het podium staat een doos met de gerechten die de kinderen hebben gekregen. Ze laten zien wat ze het lekkerste vonden, maar ook het smerigste’, vertelt Van der Meere lachend. 

‘Vooral veel plezier gehad’

De voorstelling van vandaag was als afsluiting van het project. ‘Of de kinderen nu allemaal veel hoger gaan scoren met taal en lezen, dat weten we niet. Maar ze hebben heel veel plezier gehad, en ook daar waren de kinderen echt aan toe’, besluit Briek. 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play