menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Basisschool Klim-op op bezoek bij de Raad Eemsdelta

Dirk van Nieuwpoort | 14 maart 2022

Basisschool Klim-op op bezoek bij de Raad Eemsdelta

Op maandag 14 maart waren leerlingen van groep 5 t/m groep 8 van basisschool Klim-op uit Middelstum op bezoek bij de gemeenteraad Eemsdelta voor een gastles. De leerlingen discussieerden onder leiding van plaatsvervangend raadsvoorzitter Bert Raangs over vier fictieve voorstellen als gemeenteraad van de fictieve gemeente Klim-op.

Ruim 30 leerlingen vulden vanochtend de raadszaal van de gemeente Eemsdelta. Eerst kregen ze een korte uitleg over wie de baas is in de gemeente en over de gemeenteraad. Burgemeester Ben Visser kon er niet bij zijn maar wenste de leerlingen via een videoboodschap een leerzame en leuke ochtend.

Vier voorstellen

In de raadsvergadering ging het om de bestemming van een stuk grond die de fictieve gemeente wou verkopen. Drie voorstellen werden ingebracht als bestemming: fastfoodrestaurant De Klimburger, klimpark Klim-op en kinderboerderij De Klimgeit. Een leerkracht van de school stelde nog een vierde voorstel voor, de verkoop van de grond aan de burgemeester voor zijn nieuwe woning naast de school. De fictieve gemeenteraad werd gevraagd de voor- en nadelen van elk voorstel goed te beoordelen en een keuze te maken. De leerlingen werden verdeeld in vijf fracties en bereidden onder begeleiding van een raadslid hun argumenten voor. Daarna kregen ze de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen, daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Een van de leerlingen met een grote glimlach: “ik vind het heel leuk, als we het er over hebben komen er ook steeds meer vragen”.

Je kunt het maar één keer uitgeven

Voorzitter Raangs complimenteerde de leerlingen dat ze kritische vragen stelden en goed naar elkaar luisterden. “Het ging een aantal keren over het geld, je kunt het maar één keer uitgeven. In de gemeenteraad hebben we het hier ook vaak over, dan zijn de keuzes die we maken heel belangrijk”.

Stemronde

Na een schorsing voor overleg met de achterban vond een spannende stemming plaats. De punten werden hardop voorgelezen door de plaatsvervangend griffier en genoteerd door twee leerlingen van de school. Onder luid gejuich werd het voorstel over het Klimpark uitgeroepen tot het idee met de meeste stemmen.

Kindergemeenteraad

In de voormalige gemeenten Appingedam en Delfzijl zijn eerder al kindergemeenteraden georganiseerd. De Raad Eemsdelta wil ook graag jongeren enthousiast maken voor de gemeentelijke politiek. In het najaar ontvangen (basis)scholen hierover meer informatie.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play