menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Batterij onder water om stroom op te slaan: ‘Zo kunnen we als het windstil is ook nog genieten van windenergie’

Leonie Kort | 7 juli 2021

Zonneparken, windparken en zelfs energie uit water: we krijgen er steeds meer mee te maken met energie uit duurzame bronnen. ‘Het opwekken van duurzame energie wordt steeds gemakkelijker en normaler, maar het opslaan van de energie is een heel ander verhaal’, zegt Frits Bliek, CEO van Ocean Grazer. 

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt Ocean Grazer een systeem om duurzame energie op te slaan, zodat de energie op een later moment gebruikt kan worden. ‘Sommige dagen waait het enorm hard, dan hebben we windenergie genoeg of zelfs teveel. Dan moeten sommige windmolens zelfs stil worden gezet om het netwerk niet over te belasten. Maar op dagen dat het windstil is, dan wordt er niks opgewekt’, vertelt Bliek.

Eeuwig zonde, vindt hij. Vandaar dat ze een batterij hebben ontwikkeld die duurzame energie tijdelijk kan opslaan. ‘Zo kunnen we ook op dagen dat het windstil is nog genieten van de windstroom’.

Ocean Battery

De Ocean Battery kan de opgewekte energie van windmolens op zee opslaan. ‘We plaatsen een reservoir gevuld met water op de bodem van de zee. De batterij pompt dit reservoir leeg tegen de druk van zee in. Op het moment dat er vraag is naar energie, dan stroomt het water terug het reservoir in waarmee turbines worden aangedreven die elektriciteit opwekken.’

Het onderzoek en de optimalisatie van de Ocean Battery is nog in volle gang. ‘We gaan nu door naar de volgende testfase, waar we het project gaan testen op een zandafgraving. Hier zijn de condities nagenoeg hetzelfde als op de zeebodem. De volgende stap is om het systeem te testen op open zee. De bedoeling is om het systeem in 2023 definitief in gebruik te nemen’, stelt Briek. 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play