menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Bericht van het Waterschap Noorderzijlvest

Dirk van Nieuwpoort | 1 maart 2022

Waterstanden bijna normaal, start legen waterberging Dijken-Bakkerom

Na de vele neerslag van afgelopen week is de situatie in het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest weer rustiger geworden en zijn de waterstanden bijna weer op normaal niveau.

Start legen waterberging de Dijken-Bakkerom

De verwachting is dat de waterstand op de boezem woensdag weer normaal is. De neerslagverwachting is tot het einde van de week minimaal. Daarom starten we komende woensdag 2 maart met het legen van de vorige week gevulde waterberging de Dijken-Bakkerom. We zullen gecontroleerd water vanuit het bergingsgebied op de Electraboezem afvoeren. Vanaf de boezem gaat het water naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Aanstaande woensdagochtend openen we één schuif om het water gecontroleerd af te voeren. We verwachten dat de schuif zondag 6 maart dicht kan. Daarna nemen de stuw en het gemaal de afvoer vanuit de berging over. Het duurt naar verwachting 2 tot 4 weken totdat de waterstand in de berging weer normaal is. We houden tijdens het legen de waterstanden in en rondom de berging en de weersverwachting goed in de gaten om als het nodig is bij te kunnen sturen.

Water overloopgebieden afvoeren

Vorige week heeft het waterschap ook het overloopgebied ten noorden van het Leekstermeer en de Lettelberterbergboezem ingezet. Deze gebieden zijn volgestroomd met water om zo het peil op het Leekstermeer te verlagen. Sinds 28 februari wordt het water uit de Lettelberterbergboezem gecontroleerd afgevoerd via polder Vredewold. Naar verwachting duurt het 3 weken totdat de Lettelberterbergboezem weer volledig op peil is. Het water in het noodoverloopgebied aan de noordkant van het Leekstermeer wordt vanaf 1 maart ook gecontroleerd afgevoerd via polder Vredewold. Ook hier kan het even duren totdat de waterstand weer op peil is.

Gemaal bij Tolberterpetten functioneert weer

Vorige week werd noodbemaling ingezet vanwege het uitvallen van het gemaal bij de Tolberterpetten. Het gemaal functioneert weer en het peil in de Tolberterpetten is weer normaal.

We inspecteren dijken en kades

Door alle neerslag van vorige week is de grond verzadigd. Dat geldt ook voor dijken en kades langs watergangen. Daarom inspecteert het waterschap de dijken en kades regelmatig om te controleren op schade door afkalven en mogelijke verzakkingen.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play