menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Bewoners Tuikwerd zijn tegen wisselwoningen: ‘Ze worden ons door de strot gedrukt’

Leonie Kort | 11 maart 2021
Een groep bewoners van de wijk Tuikwerd in Delfzijl wil de bouw van zeven wisselwoningen middenin de wijk tegenhouden. Ze hebben inmiddels 25 handtekeningen ingezameld, omdat ze het niet eens zijn met de locatie.

De wisselwoningen komen op een grasveld aan het Patrijzenpad, tegenover de school. Ze zijn bedoeld voor mensen die tijdelijk hun huis uit moeten vanwege de versterking.

Speelveld voor jongeren

‘We begrijpen heel goed dat die wisselwoningen er moeten komen’, zegt buurtbewoner Bert Sanders. ‘Maar alternatieve locaties worden door de gemeente genegeerd’, stelt hij. Samen met drie buren staat hij aan de rand van de bouwplaats. Een shovel verdeelt grote, vierkante stenen blokken over het veldje. Tot eind juli komen daar de wisselwoningen op te staan.

De buurt, voornamelijk bewoners van de aangrenzende straat Welhaak, vindt het zonde voor de jeugd. ‘Het was een mooi speelveldje dat veel gebruikt werd door scholen en jongeren’, zegt Bouwina Leeuwerke. Buurman Hans Dekker vult haar aan: ‘Je ontneemt de jeugd gedurende de zomer de mogelijkheid om te sporten, terwijl ze nu al zoveel thuis zitten.’ Ook vinden ze dat ze er laat over zijn geïnformeerd.

Foto | Martin Drent

De buurtbewoners in Tuikwerd stelden eerder alternatieve locaties voor, waaronder het grasveld bij buurthuis ‘t Kaarnhoes, wat zuidelijker in de wijk. Maar Voorzitter Jan Dijkhuis van de wijkvereniging laat weten dat dit geen optie is: ‘Als er wat te doen is, kunnen er geen auto’s terecht. Ook is er misschien vervuilde grond, dus hier kan het echt niet.’

Dekker heeft inmiddels een advocaat benaderd om te kijken of de bouw opgeschort kan worden, maar veel hoop heeft hij niet: ‘We moeten accepteren dat dit gerealiseerd gaat worden. Het is door de strot gedrukt, om het zo maar te noemen. Daar moet je als burger genoegen mee nemen.’

Vaker bezwaren

In Loppersum en Appingedam keerden enkele buurten zich de afgelopen jaren ook al tegen de komst van wisselwoningen, maar dan voor huizen die er tot tien jaar blijven staan. Voor een gemeente is dat schipperen tussen alle belangen, vertelt Usmany:

‘Dat mensen er moeite mee hebben, begrijp ik goed. Maar we moeten ook zorgen dat we niet teveel oponthoud hebben voor mensen die hun huis uit moeten vanwege de versterking. De afwegingen voor woningen die er een aantal maanden staan, zijn anders dan voor woningen die er jaren gaan staan.’

RTV Noord

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  XL90
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play