menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Boerderij ‘zweeft’ een dikke meter boven de grond; ‘Hij is nu helemaal los’

Leonie Kort | 23 maart 2021
Het lijkt wel sciencefiction. Een boerderij die 1.20 meter boven de grond zweeft. In Garrelsweer gebeurt het in het echt. De historische boerderij Wester Enzelens in Garrelsweer is ‘opgetakeld’ om hem aardbevingsbestendig te maken.

 

De monumentale boerderij uit 1883 aan de weg tussen Groningen en Delfzijl is van de familie Kraak-Kadijk. Zij hebben jarenlang in de aardbevingsellende gezeten. De boerderij heeft daarom ook lange tijd leeg gestaan. Sinds mei vorig jaar wordt er aan een versterkingsoperatie gewerkt.

Na alle aardbevingsellende kan de familie Kraak-Kadijk straks de boerderij weer in | Foto: Elwin Baas

12 centimeter in 1,5 uur

‘Ze zijn sinds vorige week dinsdag bezig met het omhoog vijzelen van het hele voorhuis’, vertelt eigenaresse Margreet Kadijk. De schuur is daarom ‘losgesneden’ van het woongedeelte. ‘Ik heb in het begin ook raar staan te kijken wat er allemaal gebeurde. 12 centimeter in anderhalf uur ging de boerderij omhoog. Hij is nu helemaal los’.

Schokbrekers

De bedoeling is dat de oude grond en de betonnen fundering weg worden gehaald en daar een nieuwe fundering met ‘schokbrekers’ voor in de plaats komt.

‘Het is natuurlijk prachtig wat er gebeurt en dat de boerderij behouden blijft. Wel jammer is dat de oude betonnen vloer met de familienamen verdwijnt. Dat is toch een bijzonder stukje familiegeschiedenis’, meent Kadijk. De iconische boerderij is al ruim een eeuw in het bezit van de familie.

Kerst

De bijzondere operatie gaat nog wel tijdje duren weet Kadijk. ‘We hopen er voor de kerst weer in te kunnen. Het zou toch mooi zijn dat we in onze eigen boerderij kerst kunnen vieren.’

RTV Noord

 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  New Music Monday
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play