menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Boeren niet blij dat Lopster overwegen sluiten, omwonenden zijn opgelucht

Leonie Kort | 9 juli 2021

LOPPERSUM – Veeboer Liewes maakt dagelijks gebruik van de spoorwegovergang aan de Gerichtsweg bij Eenum. De koeien tellen, het land op gaan of even wat  van andere andere kant ophalen. Vanaf komende maandag kan dat niet meer.

De gemeente Eemsdelta heeft besloten om de onbewaakte overgang, samen met die aan de Zuider Lopsterweg bij Loppersum, af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarmee wil de gemeente ernstige ongevallen voorkomen. Er komen zigzag-hekken, zodat wandelaars en fietsers er nog wel langs kunnen.

Het is onhandig  voor boeren zoals Liewes, die er vaak gebruik van maken. ‘Dit is gewoon shit. Ik kan er wel tegenin gaan, maar het zijn grote instanties dat heeft geen zin’, zegt veeboer Liewes, die dagelijks gebruikt maakt van de overgang bij de Gerichtsweg.

Vijf minuten omrijden

‘Ik ben gisteren nog met de trekker over het spoor bij de Gerichtsweg gereden, om koeien te tellen. Het is gewoon zo makkelijk, even snel binnendoor’, vertelt Liewes. Toch heeft hij geen bezwaar gemaakt. ‘Ik had misschien eerder wakker moeten worden, maar ach, nu rij ik vijf minuten om en ben ik er ook.’

Voor akkerbouwer Bouwsema even verderop geldt hetzelfde. Ook al is hij niet blij, hij blijft er nuchter onder. ‘Het is niet ideaal, maar het is niet anders. Als je land hebt aan beide kanten van de overgang, dan wel. Maar dat is bij ons niet het geval.’

Bij omwonenden heerst vooral opluchting dat wandelaars en fietsers er straks nog kunnen oversteken. ‘Je merkt dat het ommetje over het wandelpad tussen Loppersum en Eenum steeds populairder wordt. Het zou een groot verlies zijn als dit verdwijnt’, vertelt Boetse, die tegen de spoorlijn aan woont en uitkijkt op de overweg. 

‘Maak er maar een permanente oplossing van’

Boetse is tevreden met de tijdelijke oplossing, al mogen de zigzag-hekken van hem ook wel langer blijven. ‘Het zou mooi zijn als de gemeente de tussentijd gebruikt om geld te verzamelen voor een permanente oplossing. Het mooiste is dan een oplossing voor beide overgangen.’

De gemeente Eemsdelta is nog in gesprek met de Provincie en ProRail voor een permanente oplossing. ‘Een brug over het spoor behoort tot de mogelijkheden’, laat een woordvoerder weten. 

Voor 2023 moeten alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland beveiligd of dicht zijn.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play