menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Bouw nieuwe slibkoekoverslag Garmerwolde

Pim Feijen | 27 mei 2024

In Garmerwolde is vrijdag 24 mei gestart met de bouw van een vernieuwde slibkoekoverslag op de Rioolzuiveringsinstallatie (rwzi). Het waterschap Noorderzijlvest zorgt hiermee voor energiebesparing en efficiëntere aan- en afvoer van slib naar partners, die de eindverwerking van het slib verzorgen. Daarnaast levert deze vernieuwing minder verkeersbewegingen op wat positief is voor de omwonenden van de rwzi in Garmerwolde.

Jaren geleden werd het achtergebleven slib in de zuiveringsinstallatie verspreid als meststof op het land. Dit is al langere tijd niet meer gewenst. Daarnaast is het terugwinnen van fosfaat belangrijk. De beschikbaarheid van fosfaat is geen vanzelfsprekendheid en het terugwinnen van fosfaat is daarom erg belangrijk voor nu en de volgende generaties.

Energiezuinig, ruimtebesparend en veiliger

De nieuwe slibkoekoverslag zorgt voor een afname van energieverbruik van ongeveer 30 procent ten opzichte van de huidige installatie. Daarnaast wordt het beladen van slib in vrachtwagens verder verbeterd. De vrachtwagens staan op een weegbrug en kunnen zeer nauwkeurig worden geladen. Hierdoor hoeven er minder vrachtwagens te rijden.
De nieuwe overslag is een zogenoemd gesloten transportsysteem. Dit betekent dat medewerkers minder in aanraking komen met de slibkoek. Dit zorgt dat de nieuwe werkomgeving voor het personeel veiliger is.

Een noordelijke samenwerking

Waterschap Hunze en Aa’s, waterschap Drentse en Overijsselse Delta en waterschap Noorderzijlvest hebben zijn de afgelopen jaren nauwer gaan samenwerken aan de verwerkingscapaciteit van zuiveringsslib. In 2019 is er gekozen voor een zo duurzaam mogelijk oplossing voor slibeindverwerking. Dit heeft geleid tot een contract met SNON (Slibverwerking Noord Oost Nederland), een samenwerkingsverband van GMB BioEnergie Zutphen en Energy from Waste Delfzijl (EEW). Door laatstgenoemd bedrijf wordt het slib van de waterschappen in een verbrandingsinstallatie verwerkt. Met de warmte die hierbij vrijkomt, wordt stoom geproduceerd voor levering aan bedrijven in en rond Delfzijl. Op termijn zal ook de grondstof fosfaat uit de asresten van de verbranding worden teruggewonnen.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play