menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

College van B en W verlengt tijdelijke opvang asielzoekers in Farmsum

Dirk van Nieuwpoort | 16 maart 2022

Bij de gemeente Eemsdelta is een formeel verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) binnengekomen om de tijdelijke opvang van asielzoekers in Farmsum te verlengen tot en met 31 december 2022. Reden hiervoor is dat het COA op dit moment te weinig plaatsen voor asielzoekers heeft en dat het COA verwacht dat door de Oekraïnecrisis dit knelpunt nog groter gaat worden. Het betreft een tijdelijke verlenging van negen maanden van opvang van kansrijke asielzoekers, dezelfde doelgroep als nu ook van deze locatie gebruik maakt.

Burgemeester Visser:” Op deze manier kunnen wij op indirecte wijze bijdragen aan de urgente opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naast alle andere manieren die vanuit particuliere initiatieven en vanuit de overheid voor deze groep mensen in nood beschikbaar zijn. We nemen daar gezamenlijk maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Het COA blijft verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de opvanglocatie.

Draagvlak en voorwaarden

Burgemeester Ben Visser en wethouder Jan Menninga hebben overleg gehad met het bestuur van de vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum. Deze heeft positief gereageerd op het verzoek. Mede vanwege dit draagvlak heeft het college besloten het verzoek van het COA in te willigen. Een belangrijke voorwaarde voor het vervolg is dat omwonenden worden betrokken en geïnformeerd.

Gemeente Eemsdelta draagt vluchtelingen al sinds jaar en dag een warm hart toe en neemt daarbij haar verantwoordelijkheid in het realiseren van opvangplaatsen voor deze kwetsbare mensen. Naast deze maximaal 160 plaatsen voor kansrijke asielzoekers biedt het azc in Delfzijl opvang aan 672 asielzoekers.

De gemeente voelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid een veilig onderkomen te bieden aan de mensen die onder vaak erbarmelijke omstandigheden op de vlucht zijn. Daarnaast vinden we dat voorkomen moet worden dat opvang in sporthallen of andere locaties die daarvoor niet geschikt zijn, nodig is.

Informatie voor omwonenden

De bedrijven en omwonenden van de opvanglocatie aan de Hogelandsterweg 16 zijn vandaag geïnformeerd. Ook de vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum is op de hoogte gebracht. Er ligt een aanbod voor een inloopavond. Op de website van de gemeente Eemsdelta https://www.eemsdelta.nl/oekraine zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen. Ook op de website van het COA is informatie te vinden: www.coa.nl.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play