menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Damster kalkoven dit jaar gerestaureerd

Dirk van Nieuwpoort | 18 februari 2022

Op 16 februari heeft het bestuur van de stichting Behoud Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) besloten de restauratie van de Damster kalkoven te gunnen aan de bekende aannemer Jurriëns Noord te Groningen. Het werk zal in april of mei beginnen. Naar verwachting kan de restauratie in het najaar gereed zijn.

Rijksmonument

De kalkoven aan de Dijkhuizenweg te Appingedam is de enige Groningse kalkoven die nog in de oorspronkelijke staat is. Deze kalkoven is daarom een Rijksmonument. Maar helaas begon de kalkoven steeds meer te vervallen. Een plaatselijk kalkovencomité zorgde voor plannen om de kalkoven van de ondergang te redden. Hieruit kwam de stichting BICSA voort.

Subsidies

De stichting BICSA heeft inmiddels meerdere subsidies verkregen, waaronder Rijkssubsidie. Ook het plaatselijke Fonds Eemsmond deed een belangrijke toezegging. Toen de financiën rond waren werd een aanbesteding georganiseerd, waarvoor een aantal aannemers werden
uitgenodigd. Het bedrijf Jurriëns Noord, bij velen bekend vanwege enkele aansprekende restauraties, bleek de laagste inschrijver. Daarop heeft het bestuur van de stichting BICSA besloten het werk aan Jurriëns Noord te gunnen.

Start dit voorjaar

Het bedrijf Jurriëns Noord heeft laten weten in het voorjaar te kunnen beginnen, misschien al in april. Alles zal in goed overleg gebeuren met de mensen van de gemeentewerkplaats aan de Dijkhuizenweg. Zoals bekend staat de kalkoven op dit terrein.

Bezienswaardigheid

Intussen zullen plannen worden uitgewerkt om de kalkoven toegankelijk te maken voor het publiek. Dit zal in de eerste plaats vanaf de waterkant worden gedaan, omdat door gebruikers van de rondvaartboot Damsterveer al verscheidene keren was gevraagd bij de kalkoven aan teleggen. Daarmee krijgt Appingedam er een fraaie bezienswaardigheid bij.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play