menu Home chevron_right
Geen categorie

Eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Eemsdelta gearriveerd

Dirk van Nieuwpoort | 18 maart 2022

Gistermiddag zijn de eerste vluchtelingen voor de oorlog in Oekraïne in de gemeente Eemsdelta gearriveerd. Het betreft een groep, bestaande uit vrouwen en kinderen. Ze zijn tijdelijk ondergebracht in hotel Boven Groningen in Delfzijl. Burgemeester Ben Visser: “Het is goed om mensen in nood in onze gemeente een veilige plek te kunnen bieden en hen verder te helpen.”

Een aantal hotels in onze gemeente heeft aangegeven kamers beschikbaar te stellen voor opvang op korte termijn. Met de eigenaar van Hotel Landgoed Ekenstein te Appingedam en Hotel Boven Groningen te Delfzijl zijn afspraken gemaakt over de inzet van in totaal 30 kamers waarmee 60 tot maximaal 90 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Ons aanbod is bij de VeiligheidsRegio Groningen (VRG) gemeld en heeft geresulteerd in de komst van de eerste groepen. De Veiligheidsregio verdeelt de vluchtelingen die de gemeente vervolgens opvangt. Eemsdelta heeft aangegeven voorlopig maximaal 90 mensen op te vangen. Omwonenden worden door middel van een brief geïnformeerd.

Opvanglocaties voor langere tijd

De afgelopen week zijn mogelijke locaties voor opvang van vluchtelingen voor langere duur geïnventariseerd. Het gaat zowel om gemeentelijke panden als om particulier eigendom. De focus ligt op locaties met enige omvang (enkele tientallen opvangplekken) die gedurende langere tijd redelijk direct beschikbaar zijn op een plek met indien mogelijk ook enige voorzieningen in de buurt, als het gaat om onderwijs, zorg en winkels. We hebben in de inventarisatie ook suggesties van inwoners en aanbiedingen van ondernemers betrokken. Op dit moment lijken twee tot drie locaties kansrijk. Voor de inrichting van de locaties zal straks ook naar de mogelijke inzet van vrijwilligers worden gekeken.
Contacten met organisaties zoals VluchtelingenWerk Nederland, Rode Kruis en Leger des Heils en ook met de recent opgerichte stichting “Groningen helpt Oekraïne” zijn hiervoor gelegd. Ook is er contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Informatie

Er is in de samenleving veel behoefte aan informatie over de oorlog in Oekraïne en over de vluchtelingenstroom. Vorige week is een speciale pagina met veel gestelde vragen en antwoorden (FAQ-pagina) over de vluchtelingen uit Oekraïne op onze website gelanceerd
(https://www.eemsdelt.nl/oekraine). Ons Klant Contact Centrum (KCC) is inmiddels goed geïnformeerd en geïnstrueerd. Via het emailadres oekraine@eemsdelta.nl kunnen alle Oekraïne-gerelateerde vragen, tips en adviezen worden ingestuurd. De komende tijd zal er ongetwijfeld meer informatie beschikbaar komen. We volgen dit actief en indien wenselijk of noodzakelijk vullen we de FAQ-pagina ermee aan.

Verdere voorbereiding

De afgelopen weken heeft de oorlog in Oekraïne gezorgd voor een grote stroom vluchtelingen. Ruim drie miljoen mensen zijn Oekraïne inmiddels ontvlucht. De verwachting is dat nog miljoenen mensen het oorlogsgebied willen ontvluchten. Een deel van deze vluchtelingen komt in Nederland terecht. Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in het land gevraagd om op korte termijn 1.000 en daarna nog eens1.000 plekken voor vluchtelingen te realiseren. De verantwoordelijkheid voor het realiseren van de is neergelegd bij de gemeenten. De ontwikkelingen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne volgen elkaar in hoog tempo op. Ook de gemeente Eemsdelta bereidt zich er verder op voor.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lunchradio
  13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play