menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeenteNieuws uit de provincie

FC Groningen 50 jaar: deze drie dames uit Delfzijl zijn opgegroeid als FC-supporters

Leonie Kort | 15 juni 2021

Zelf voetballen ze niet, maar deze drie dames zijn opgegroeid als FC-supporters. En van generatie op generatie wordt het groen-wit met de paplepel ingegoten.

‘In de jaren ’70 ging ik als kind al met mijn vader naar het Oosterparkstadion’, begint de 57-jarige Marianne van Nieuwpoort. Later werd het stadionbezoek wat minder, maar toen ze een partner kreeg die medewerker is bij de radiokamer in het Groningse stadion ging ze weer vaker naar de FC.

Huiswerk maken in het stadion

Haar dochter Linda, die nu 32 is, ging in de maxicosi al mee naar wedstrijden. ‘Ik weet niet beter’, zegt ze lachend. ‘Ik zie mezelf ook nog met schriftjes, dat ik daar mijn huiswerk zat te maken. Later mocht ik alleen mee als mijn huiswerk af was. Ja, alles kon en mocht daar. Er was een soort dorpshuis-gevoel.’

De jonge Linda kwam al vroeg in het stadion | Foto: Eigen foto

Veel van haar vrienden waren voor PSV en elke week lachten ze erom dat zij naar de FC ging. ‘Groningen was een beetje het lulletje van de competitie, maar dat maakte me niks uit, want dat was míjn club! Ik begon op een gegeven moment ook wel dat temperament te ontwikkelen: als ze verloren begon ik met deuren te smijten. Dat kon ik heel moeilijk naast me neerleggen.’

Geluksbrenger

Op de dag dat de FC tegen Ajax speelde werd Linda zelf moeder van de nu 9-jarige Dylana. ‘Toen belde ik mijn vader en zei: Ze is er en het gaat allemaal goed, maar je moet wel naar de club gaan hoor, kom na die tijd maar hier!’

De kleine Dylana draagt al snel FC-kleding | Foto: Eigen foto

Linda moest een nachtje in het UMCG blijven en heeft daar de wedstrijd teruggekeken. ‘Ik had een tevreden baby, ik lag lekker in m’n eentje op die kraamafdeling voetbal te kijken. Ja, dat was heel apart, maar voor mij echt perfect’, zegt ze lachend. Die wedstrijd won de FC en daarom wordt Dylana gekscherend ‘geluksbrenger genoemd. ‘En als ik meega, dan winnen we meestal’, zegt ze trots.

Van bier naar drinkyoghurt

Als kind keek Linda al naar de stoere jongens op de Noordzijde, die aan het zingen waren. ‘En ik dacht: als ik later groot ben, wil ik dat ook! Maar ja, als meisje in zo’n club is dat best spannend.’ Met een vriend durfde ze het aan, al voelde ze zich wel bekeken.

Maar toen ze zelfs met veertig weken zwangerschap daar nog stond, kreeg ze ook wel respect van de mannen. ‘Vroeger stond ik daar bier te drinken met hen, maar nu heb ik pakjes drinkyoghurt in mijn tas. Dus dat verandert de kijk op zo’n middag voetbal ook wel.’

‘Ik sta ook altijd zo!’

Dylana ging niet direct mee naar wedstrijden. ‘Wij staan op de z-side, dat zijn staplekken’, vertelt Linda. ‘Dus eerst hebben we losse kaarten geprobeerd, om te kijken of dat beviel. Maar zo’n drie jaar terug kochten we elke wedstrijd een losse kaart, dus kon een seizoenkaart prima uit.

Ze kan niet altijd alles goed zien, dus staat ze op de klapstoeltjes, die Linda tegenhoudt om te voorkomen dat ze kiepen. ‘Elke keer als er wat gebeurt op het veld, voel ik dat ze haar vuistjes samenknijpt. En ik ken dat, want ik sta ook altijd zo! Daar ben ik wel een klein beetje trots op als ik dat zie.’

Ziek van de spanning

De bekerwinst in 2015 was het bijzonderste moment voor de supporters. ‘Linda heeft er niet van geslapen, ze was toen gewoon ziek van de spanning’, vertelt haar moeder. Linda’s man heeft weinig met voetbal, maar naar deze wedstrijd nam ze hem mee. ‘Ik dacht: dit moet je echt samen beleven, want dit wil ik kunnen delen. En als hij dit niet snapt, sta ik tegen een muur te praten’, legt ze uit.

Linda bij de bekerfinale in 2015 | Foto: Eigen foto

Met de vaste vriendengroep zijn Marianne en Linda naar Rotterdam gereden en de voorpret en het ernaar toeleven was al belangrijk. ‘Ik weet nog dat ik bij elk viaduct gewoon zat te janken, met al die mensen die je zag. Ik vond het prachtig, ik vond het echt prachtig!’ Het had die dag flink geregend, maar de spanning en voorpret waren belangrijker dan elk weertype.

Het veld op

Dylana ging toen nog niet mee, maar zij weet een andere wedstrijd nog goed: ‘Mijn broer mocht een keer het veld op en toen werd er gevraagd of ik ook mee wou, want er kwam een ander meisje niet.’

Het hele gezin ging naar de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard en Dylana vertelde trots aan iedereen dat haar broer het veld op mocht. ‘En op een gegeven moment kwam de vrouw die dat organiseerde naar me toe en vroeg of ze mijn dochter mocht lenen’, zegt Linda. Ze mistte iemand uit de rij van Fortuna en wilde Dylana vragen. ‘Dus ik zeg: ‘Dat mag, maar onder één voorwaarde: ze krijgt geen Fortuna-pak aan. Echt niet.’ Dat was prima, dus ze mocht met het uitshirt van de FC het veld op.’

In haar trouwjurk

Het gaat zelfs zo ver, dat de fotoreportage van het huwelijk van Linda en haar man Kevin op de middenstip is gemaakt. ‘Trouwen kreeg ik er niet door, maar – het is geven en nemen – dan wilde ik graag die foto’s daar doen.’ Via haar vader heeft ze het geregeld en ze had zich er al bij neergelegd dat de middenstip wat ambitieus was, maar uiteindelijk is dat zelfs gelukt.

Linda in haar trouwjurk bij het veld | Foto: Eigen foto

‘Mijn dag was sowieso al goed, maar dit gaf er wel een groen-wit randje aan. En heel veel mensen snappen dat niet, maar ik ben er wel heel trots op. Normaal kolkt het stadion, maar het was ook wel heel bijzonder om de stilte te zien. Daar kreeg ik ook wel een beetje kippenvel van.’

Eén wedstrijd in heel 2020

In de voorbereiding van afgelopen seizoen hebben ze één thuiswedstrijd bijgewoond, tegen DSC Arminia Bielefeld. Het belangrijkste van de wedstrijd was het doelpunt dat Arjen Robben scoorde, de eerste sinds hij het groen-witte shirt weer aan heeft. ‘Daar kwamen we natuurlijk voor, dat was magisch’, zegt Linda. Dat Robben weer op het veld stond vonden ze al bijzonder, maar dit maakte het af voor de supporters.

Moeder en dochter samen op de tribune | Foto: Eigen foto

De stadionbezoeken worden gemist, door alle drie. ‘Vanaf het moment dat m’n pa op de oprit komt toeteren, maar ook gewoon de ontlading in het stadion. Ik roep van alles, en zij ook’, zegt Linda terwijl ze naar haar dochter wijst. Het is een regel van moeder en dochter: wat er bij voetbal gebeurt, mag je thuis niet doen. Dylana maakt het af: ‘En op school ook niet.’

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play