menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Feestelijke opening van het vernieuwde dorpshuis in Westeremden

Dirk van Nieuwpoort | 29 juni 2021

Op zaterdag 3 juli om 14.00 uur is de feestelijke opening van het vernieuwde dorpshuis in Westeremden. Het openingswoord zal gehouden worden door Mieke Bartelds, voorzitter van het bestuur van Stichting Ons Dorpshuis Westeremden, in het bijzijn van dorpsbewoners en genodigden. Onder hen zijn gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen en wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta. Na de officiële opening wordt er voor de genodigden en dorpsgenoten in kleine groepen een rondleiding door het nieuwe dorpshuis gegeven.

Vernieuwing en versterking

Het dorpshuis is vernieuwd en versterkt vanwege de aardbevingen. Het voorhuis is versterkt en geheel gerenoveerd en de (latere) aanbouw achter het pand is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw. Dorpsgenoot en architect Geir Eide heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor het nieuwe dorpshuis. Doel was om het dorpshuis weer geschikt te maken voor de wensen van deze tijd. Naast een nieuwe grote zaal en een nieuwe keuken is een sfeervolle multifunctionele huiskamer
gerealiseerd in het voorhuis. Verder is het pand nu geheel rolstoeltoegankelijk. Dit betekent mogelijkheden voor feesten, voorstellingen, workshops, groepstrainingen, heidagen en dergelijke voor dorp en ommeland, voor bewoners en bezoekers.

Aardgasvrij

Een ander belangrijk doel van het project was om het dorpshuis aardgasvrij te maken. Het dorpshuis wordt nu verwarmd met onder andere een warmtepomp en infrarood panelen. De benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak.

Fondsen en vrijwilligers

Het bestuur van het Dorpshuis heeft veel moeite gedaan om de ingrijpende verbouwing van het dorpshuis mogelijk te maken. Er werd een versterkingsbudget door de NCG beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft het bestuur verscheidene fondsen aangeschreven, waardoor diverse subsidies en donaties zijn binnengehaald. De geldverstrekkers zijn de voormalige gemeente Loppersum, Provincie Groningen, VSB-fonds, Oranjefonds, Fonds Eemsmond, H.S. Kammingafonds, Loket Leefbaarheid, NAM Nieuwbouwregeling en het project ‘Elk Dorp Een Duurzaam Dak’.

Het project was niet mogelijk geweest zonder de inzet van talloze vrijwilligers, die van ontwerp tot uitvoering meegedacht en meegeholpen hebben om samen met het bestuur het bouwproject tot een goed einde te brengen. De Westeremders zijn erg blij met en trots op hun nieuwe gezamenlijke ontmoetingsplek.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play