menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Festivals in Eemsdelta gaan door in kleinere editie: ‘We willen gezelligheid’

Leonie Kort | 16 augustus 2021

Het had de festivalzomer moeten worden, maar het coronavirus zette dit jaar opnieuw een streep door alle grote evenementen. Toch is niet alles afgelast. Sommige festivals gaan wel door, maar dan met minder bezoekers.

 

Eén van die meerdaagse festivals is Bie Daip, dat jaarlijks gehouden wordt langs het Damsterdiep in Appingedam. Tijdens normale edities komen daar 40.000 tot 50.000 mensen op af. De optredens van internationale folkgroepen en shantykoren zijn op verschillende podia en in de lokale horeca.

Dat is dit jaar heel anders. Op het Kerkplein is één podium waar tijdens optredens zo’n tweehonderd mensen op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen zitten. Daardoor hebben zij geen coronabewijs nodig. Er zijn looproutes en hekken om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

‘We doen alles wat in onze macht staat om het goed te laten verlopen’, zegt Hero Woldhuis namens de organisatie.

Ervoor gaan

Het is de twintigste keer dat Bie Daip wordt gehouden. Dat wilde de organisatie vieren met een aantal grote namen binnen de folkmuziek, totdat het aantal besmettingen in juli flink opliep: ‘Toen we hoorden dat we geen groot festival konden doen, merkten we dat de energie bij ons wegging’, zegt Woldhuis.

Waarom besloot Bie Daip om het jubileum dan toch op kleinere schaal te vieren? ‘Een groep uit Frankrijk vroeg ineens of ze zich nog konden aanmelden. Toen dachten we: we moeten er weer voor gaan. We willen gezelligheid. Het is verbinden en elkaar ontmoeten. Daarom zijn we zo blij dat we dit drie dagen mogen doen’, vertelt Woldhuis.

Zo zag Bie Daip er vorig jaar uit:

Bie Daip wordt in het weekend van 27, 28 en 29 augustus gehouden.

In een boerenschuur

Een ander festival even verderop is BorgSfeer in het dorp Borgsweer, waar verschillende Groningse bands en artiesten optreden. Twee jaar geleden werd het voor het eerst georganiseerd en kwamen er in totaal 2.500 mensen op af. Er waren twee podia met tien verschillende optredens.

Dit jaar wordt het gehouden in de schuur van organisator Jetty Noordam, die op een boerderij woont. Zaterdag komen Steernvanger en VanDeStraat en zondag treden Waterleaf en Kevin Bos op. De bezoekers zitten allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar, net als bij Bie Daip.

Minder inkomsten

Bij Kleintje BorgSfeer kunnen elk optreden maximaal vijftig bezoekers zitten. Veel minder dan tijdens een normale editie, maar Noordam is blij dat ze iets kan organiseren: ‘We vinden het zelf heel leuk en houden van gezelligheid. Doordat we in een grote open ruimte zitten, is het veilig. En mensen zijn heel enthousiast.’

Organisatoren moeten er wel rekening mee houden dat ze op deze manier veel minder opbrengsten hebben. Ook Noordam is druk aan het rekenen: ‘We hebben een klein beetje subsidie. Daarnaast moeten mensen entree betalen en halen we omzet uit de drankjes die we verkopen. Zo kunnen we het kleinschalig organiseren’, vertelt ze.

BorgSfeer is op zaterdag 11 en zondag 12 september.

Hoop op volgend jaar

De organisaties van de festivals hopen in 2022 wel weer uit te mogen pakken met meer bezoekers en vooral: geen anderhalve meter afstand. BorgSfeer wil het op een ander, groter terrein houden. Bie Daip hoopt grote namen naar Appingedam te halen. Maar uiteindelijk gaat het om de mensen.

‘Elkaar ontmoeten en verbinden, daar doe je het voor, zegt Woldhuis.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play