menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Fieke Gosselaar nieuwe streektaalconsulent bij Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC)

Marcel Voorthuijsen | 12 januari 2023

Fieke Gosselaar start 1 februari als streektaalconsulent bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Als schrijfster is Fieke een bekende stem in de hedendaagse Groningse literatuur. Zij gaat zich twee dagen in de week bezighouden met het Gronings in de breedste zin; als schrijftaal, als spreektaal en als onderdeel van de Groninger cultuur en identiteit. Ook zal zij in samenwerking met collega’s onder andere werken aan verschillende educatieprojecten en evenementen. Hierbij zullen ook de wetenschappelijke activiteiten van het CGTC een belangrijke rol spelen.

Over Fieke

Fieke Gosselaar, opgegroeid in Finsterwolde, debuteerde met de bundel Tussen de anderen. In 2018 verscheen haar eerste roman Het land houdt van stilte en vorig jaar kwam de roman Als je ze kent uit. Haar (Nederlandstalige) romans spelen zich veelal af in de provincie. Naast romans schrijft Fieke gedichten in het Gronings en ze las jarenlang haar Groningstalige columns voor op Radio Noord. Fieke publiceerde onder meer in bloemlezingen van Dichters in de Prinsentuin, Dag van de Grunneger Toal, het online literaire platform Oader en in de bundel Verrassend Nedersaksisch. Ook verscheen haar werk regelmatig in het Groninger literatuur tijdschrift Krödde.

Hoewel er in haar kindertijd thuis geen Gronings werd gesproken, leerde Fieke wel degelijk Gronings spreken op de voetbalclub BNC in Finsterwolde waar iedereen het sprak. Het was dichter Jan Glas die Fieke later aanmoedigde om ook in het Gronings te schrijven. Dat deed ze en de liefde voor de streektaal is gebleven. ‘De taal hoort bij waar je vandaan komt en hoewel het aantal mensen dat het Gronings spreekt vermindert, heb ik de indruk dat de interesse in streektaal er wel degelijk is. Naast de educatieprojecten die er vanuit het CGTC op de scholen lopen en de ontwikkeling van apps om het Gronings online te kunnen leren, hoop ik de komende tijd bij meer mensen de liefde voor de streektaal aan te wakkeren. Ze ontdekken misschien dat de streektaal hen meer kan brengen dan ze hadden vermoed.’

 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play