menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

FNV: Noodkreet aan minister over armoede noorden van Nederland

Dirk van Nieuwpoort | 1 maart 2022

FNV Noord stuurt vandaag een noodkreet, in de vorm van een boodschappenlijst, aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de toenemende armoede in de noordelijke provincies.

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: ‘De nood is zo hoog dat een toenemend aantal mensen nauwelijks nog geld heeft voor de dagelijkse boodschappen. Ze zetten de verwarming uit om energie te besparen. Inkomsten blijven achter: het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen stijgen nauwelijks, dus het wordt alleen maar slechter.’

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart hebben FNV, inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe en ruim 25 politici van de drie noordelijke provincies digitaal de koppen bij elkaar gestoken. Van der Pligt: ‘We hebben gekeken hoe vanuit de lokale politiek de ergste nood geledigd kan worden, maar die mogelijkheden zijn niet oneindig. De problematiek van toenemende armoede reikt verder dan de gemeente- en provinciegrenzen. De landelijke politiek is echt aan zet.’

Compensatiemaatregelen

Een van de maatregelen die de FNV, in de strijd tegen armoede, wil is de verhoging van het wettelijk minimumloon naar € 14 bruto per uur. ‘Het kabinet wil het wettelijk minimumloon pas in 2024 verhogen, met slechts 7,5%. Dat is volstrekt onvoldoende voor een leefbaar loon en voor de uitkeringen die daaraan gekoppeld zijn. Bovendien is de verhoging nu al nodig gezien de stijgende kosten van levensonderhoud’, aldus Van der Pligt. Verder willen de FNV-leden uit het noorden dat Den Haag haast maakt met de compensatie van de stijgende energielasten. Bovendien moet daar volgens de leden nog een schepje bovenop want de nu bekende compensatiemaatregelen zijn voor veel minima niet afdoende.

Noordelijke provincies

De noodkreet is ondertekend door FNV Uitkeringsgerechtigden, FNV Lokaal en FNV Senioren vanuit Groningen, Friesland en Drenthe.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play