menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Gemaal Hunsingo wordt naam nieuw gemaal Zoutkamp

Marcel Voorthuijsen | 26 januari 2023

Gemaal Hunsingo is gekozen als naam van het nieuw te bouwen gemaal achter de historischeHunsingosluis in Zoutkamp. De keuze van deze naam is de uitkomst van de stemming die eind
vorig jaar heeft plaatsgevonden. De inwoners van Zoutkamp en omstreken konden stemmen op één van drie voorgestelde namen. Naast Gemaal Hunsingo waren ook Gemaal De Soltcamp en
Gemaal Achter Diek in de race.

Met 191 van de 361 stemmen is de naam Gemaal Hunsingo favoriet gebleken. Meer dan de helft heeft zijn of haar stem op deze naam uitgebracht. Met 108 stemmen is Gemaal De Soltcamp met een krappe 30% op de tweede plaats geëindigd. Gemaal Achter Diek heeft met 62 stemmen ofwel ruim 17% de derde plek bemachtigd.

Gemaal Hunsingo

De gekozen naam verwijst naar de locatie van het nieuwe gemaal. Deze ligt daar waar het Hunsingokanaal uitmondt in het Lauwersmeer. Daarmee is de verbinding ook in de naamgeving geborgd. Hunsingo was één van de drie Ommelanden van Groningen. Juist dit deel wordt in de toekomst bemalen door het nieuwe gemaal. Waterschap Hunsingo was één van de rechtsvoorgangers van Waterschap Noorderzijlvest. Met de naam gemaal ‘Hunsingo’ keert deze naam weer meer terug in de bedrijfsvoering van het waterschap. Daarnaast hebben gemaal en sluis bij veel gemaal- en sluiscomplexen van Waterschap Noorderzijlvest dezelfde naam. Een vergelijkbare naamgeving is te vinden bij Abelstok, Den Deel, Tilburg en Usquert. De huidige Hunsingosluis behoudt zijn naam, het gemaal sluit daarbij aan.

Waterveiligheid

De bouw van het nieuwe gemaal achter de historische Hunsingosluis is onderdeel van het project ‘Nieuwe Waterwerken Zoutkamp’. Dit gemaal heeft een grotere capaciteit en vervangt het huidige gemaal H.D. Louwes. Het nieuwe gemaal wordt in 2025 in gebruik genomen. Zo compenseren we de negatieve gevolgen van klimaatverandering en garanderen we de waterveiligheid.
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play