menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

GroenLinks wil gezamenlijke aanpak leegstand winkels

Dirk van Nieuwpoort | 28 juni 2021

Wie door de steden en dorpen in onze provincie loopt ziet het meteen: steeds meer winkels staan leeg. Het verdwijnen van vooral de kleine zelfstandige winkeliers en de concurrentie met internetwinkels liggen aan de basis van dit verschijnsel. Het probleem speelt in heel Nederland en daarom heeft de regering 100 miljoen euro beschikbaar voor herstructurering
van winkelgebieden en binnensteden. Dat geld zou ook voor een deel in de Groninger gemeenten moeten landen vindt GroenLinks.

GroenLinks denkt dat het verstandig is dat de gemeenten gaan samenwerken bij de herstructurering. ‘Dat moet leiden tot betere resultaten en een groter stuk van die 100 miljoen Euro’, stelt GroenLinks statenlid Nadja Siersema. Omdat gemeenten en bedrijven niet uit zichzelf richting samenwerking gaan, zou de provincie wat GroenLinks betreft een coördinerende rol moeten spelen.

Daarnaast biedt herstructurering de mogelijkheid om de winkelgebieden aan te passen aan de klimaatverandering. Meer groen bijvoorbeeld maakt de gebieden aantrekkelijker voor bezoekers en koelt tegelijk de omgeving, zodat het ‘s zomers minder heet aanvoelt op straat. Bovendien is het goed voor de natuur.

In schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten vraagt GroenLinks het provinciaal bestuur naar de mogelijkheid samenwerking tussen gemeenten te bevorderen en tegelijkertijd maatregelen te nemen om aan de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegemoet te komen.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play