Werkgroepen in onze dorpen en wijken verzorgen op 4 mei de herdenkingen in onze gemeente. Elk jaar op 4 mei herdenken we burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Door de samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum tot de gemeente Eemsdelta, hebben we als Eemsdelta afspraken met de betrokken inwoners gemaakt over het organiseren van de herdenkingen op 4 mei in onze gemeente.

Organisatie door onze inwoners

De gemeente Eemsdelta laat het initiatief en het organiseren van de herdenkingen bij haar inwoners. Dit gebeurde al in alle dorpen. In Delfzijl is de werkgroep ‘4 mei Delfzijl’ actief met de organisatie. In Appingedam is de Stichting Activiteiten Stad Appingedam (SASA) het aanspreekpunt voor de jaarlijkse herdenking op 4 mei. SASA heeft hiervoor het ‘4 mei comité Appingedam’ opgericht.

Faciliterende rol gemeente

De rol van de gemeente bij de herdenkingen is faciliterend. Bijvoorbeeld voor de aanwezigheid van bestuurders, wegafzettingen tijdens de herdenkingen en het beheer van de openbare ruimte en monumenten.