menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Holland Norway Lines viert eerste afvaart en opening van de terminal

Dirk van Nieuwpoort | 7 april 2022

Vandaag trapte Holland Norway Lines de eerste afvaart en opening van de nieuwe terminal feestelijk af in de Eemshaven. De cruiseferry MS Romantika zal vanaf vandaag, drie keer per week gaan varen over de nieuwe vaarverbinding tussen Eemshaven en Kristiansand, Noorwegen. De aftrap werd onder andere bijgewoond door Commissaris van de Koning René Paas, burgemeester van het Hogeland Henk Jan Bolding en Cas König van Groningen.

Eerste afvaart en opening terminal

Op donderdagochtend opende de burgemeester van het Hogeland de gloednieuwe terminal in de Eemshaven. De tijdelijke terminal vormt straks de aankomst- en vertrekhal voor de afvaart van de cruiseferry. Ook de eerste afvaart van het schip werd gevierd met een korte ceremonie en rondleidingen op het schip. De aftrap trok veel belangstelling. Ruim 300 genodigden, betrokken partijen en geïnteresseerden maakten kennis met het schip van Holland Norway Lines.

Holland Norway Lines

Holland Norway Lines kondigde eind vorig jaar met succes de nieuwe vaarverbinding aan. Sinds de aankondiging zijn zo’n 80.000 passagiers geboekt voor de komende maanden. In relatief korte periode heeft de organisatie van HNL veel hordes genomen om alles gereed te krijgen voor de eerste afvaart. De organisatie werd opgebouwd in Groningen en Kristiansand, het schip werd gekeurd, omgebouwd en klaargemaakt, er is een terminal gerealiseerd in Groningen, een kantoor in Kristiansand en een volledige organisatie van 30 man (excl. bemanning schip) opgetuigd. “Met deze nieuwe lijn verbinden we twee regio’s en twee landen. Daarnaast bevorderen we de infrastructuur voor de ondernemers in beide landen. Het opent een wereld vol nieuwe ervaringen en mogelijkheden.” – Bart Cunnen, CEO Holland Norway Lines.

De cruise-ferry dienst heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Zo wil het toewerken naar twee schepen die in 2026-2027 emissievrij zullen varen. In het huidige schip wordt blijvend geïnvesteerd in duurzame en slimme oplossingen waardoor het schip minder energie verbruikt. HNL investeert doorlopend in duurzaamheid van het schip en de organisatie.

Samenwerking

Holland Norway Lines is een lokale start-up met een Groninger stempel. Het investeert in goede en langdurige samenwerkingen met betrokken partijen zoals gemeente en provincie, bestuurders, Groningen Seaports, douane en veiligheidsregio’s. Daarnaast streeft de organisatie ernaar zoveel mogelijk samen te werken met lokale partijen en (toe)leveranciers en personeel uit de regio. Zo werkt HNL samen met MF Shipping uit Farmsum, Columbia Signature uit Hamburg, M+ Kassa uit Leeuwarden, Broekman Agency Eemshaven, Kollektiv Media  & PR uit Groningen en studenten uit regionaal onderwijs.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play