menu Home chevron_right
Het Hogeland

Kanoroute Oude Diepje in Reitdiepdal roept verzet op

Omroep Het Hogeland | 21 juni 2024

(Door Richard Klunder)

Er is verzet tegen de plannen van de gemeente Het Hogeland voor een nieuwe kanoroute in het Oude Diepje, ook wel Oude Reitdiep genoemd. De kanoroute is een belangrijk onderdeel van een groter plan om de recreatie en toerisme in het Reitdiepdal in de driehoek Sauwerd, Winsum en Garnwerd te ontwikkelen. Niet iedereen ziet dat zitten.

Het Oude Diepje is een meanderend water dat in lang vervlogen tijden de belangrijkste vaarverbinding was van de Stad richting Zoutkamp. Tot begin 17e eeuw was het onderdeel van het Reitdiep. Grote stukken van de vaarweg zijn tot aan Garnwerd rechtgetrokken: het huidige Reitdiep. Het Oude Diepje en zijn omgeving ontwikkelde zich tot een cultuur-historisch landschap. Agrariërs hebben land, maar ook het Groninger Landschap heeft meerdere percelen, onder andere verpacht aan biologische boeren. Het gaat om een stiltegebied met veel weidevogels.  

Onwenselijk

Insprekers bij het laatste raadsoverleg waren het niet eens met de plannen en vooral niet met de nieuwe kanoroutes die erin staan. Over het opkalefateren van het haventje in Sauwerd, de wandel- en fietspaden en op de vogelkijkhutten in het plan kwamen bijvoorbeeld minder reacties.

Freek Nieuwenhuis, zelf melkveehouder, sprak in mede namens BoerenNatuur Groningen-West. Dat is een organisatie met ruim 700 leden, voornamelijk agrariërs. De organisatie begeleidt leden in het gebied met het weidevogelbeheer. Samen met Het Groninger Landschap had de organisatie bij de gemeente al aangegeven dat de kanoroute in dit gebied onwenselijk is. Hij verbaasde zich erover dat de gemeente daar niets mee heeft gedaan. “Er wordt zelfs een aanlegsteiger geprojecteerd op percelen met hoge dichtheid met broedende weidevogels.”

 

Alternatieven 

De organisaties gaan er dan ook niet mee akkoord, zo betoogde Nieuwenhuis. “Desnoods vragen we de provincie om geen natuurvergunning voor het project af te geven.” Tegelijkertijd gaf hij aan dat zijn organisatie en Het Groninger Landschap graag met de gemeente in gesprek gaan over alternatieve routes, zolang die alternatieven maar niet door het gebied van het Oude Diepje gaan. “Het ligt erg zwaar voor ons.”

Ook agrarisch ondernemer André Vermue uitte zijn verbazing. Hij benoemde negatieve effecten op zijn bedrijfsvoering, het weidevogelbeheer en de effecten op het waterpeil. Ook wees hij op de natuurvriendelijke oevers in het plan. “ Er is geen overleg over geweest terwijl het wel op boerenland moet gebeuren.” Ook Vermue wijst kano’s af.

In een reactie uitte een aantal raadsfracties dat ze twijfelen aan de huidige opzet van het plan.

De gemeenteraad hakt over twee weken de knoop door.


  • Nu op de radio

    Goedemorgen Eemsdelta

    Programma bekijken
  • Later vandaag



  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play