menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Lopend van Delfzijl naar Breda: ‘Mag ik bij jou wildkamperen?’

Leonie Kort | 3 juni 2021
Zolang als ze zich kan herinneren is de Groningse Lobke Dijkstra aan het wildkamperen over de hele wereld. Alle avonturen bundelde ze samen in haar boek ‘Ik zag twee beren wildkamperen’ en voor de promotie daarvan loopt ze in een maand tijd van Delfzijl naar Breda.

 

Lobke heeft een groot deel van de wereld gezien, maar de coronamaatregelen bieden nu een mooi moment om Nederland beter te leren kennen. Haar eerste overnachting zit erop. Wildkamperen mag niet in Nederland, dus moet ze wel bij mensen aanbellen. Woensdagavond klopte ze op de deur van de familie Wildeboer in Overschild na een wandeltocht vanuit Delfzijl. ‘Ze vroeg of ze bij ons in de tuin kon kamperen,’ vertelt Harma Wildeboer. ‘Ja natuurlijk kon dat.’

Verbaasd

Niet iedereen reageert meteen enthousiast als Lobke voor de deur staat met die vraag. ‘Mensen zijn vaak verbaasd,’ vertelt ze. ‘In Chili zeiden mensen: Maar ik ken je niet. Ja, ik kende hen ook niet. Zij weten niet wie ze binnenlaten, maar omgekeerd weet ik ook niet waar ik beland. Dat maakt het ook wel weer leuk.’

Interessante mensen achter die voortuinen

Door de twintig jaren reizen voelt Lobke zich soms een bibliotheek van verhalen. ‘Ik vind het erg leuk om die verhalen met mensen te delen. Met mijn boek wil ik laten zien dat er heel veel spontane, gastvrije en interessante mensen achter die voortuinen leven.’

28 dagen

De route van ongeveer 500 kilometer die ze nu heeft uitgezocht, is het Langste Natuurpad van Nederland en dat hoopt ze in een maand tijd te lopen. ‘Ik denk dat ik 28 dagen nodig heb, met hier en daar een rustdag. Ik heb gerekend op twintig kilometer per dag. Ik hoop dat dat gaat lukken.’

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play