menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Lopsters overhandigen petitie voor behoud spoorwegovergang

Leonie Kort | 28 april 2021

‘Het gaat om ruim 800 steunbetuigingen’, zegt Lopster Diana Vos, die zich hard maakt voor het behoud van de overgang.

ProRail heeft de opdracht om voor 2023 alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland te beveiligen of sluiten. Het sluiten van onbewaakte spoorwegovergang bij de Zuidlopsterweg in Loppersum is al jaren punt van discussie. Verschillende belangen vanuit ProRail, de gemeente en inwoners spelen hierbij een rol en komen niet tot een oplossing. 

‘De petitie is niet alleen ondertekend door inwoners van de gemeente Eemsdelta, maar ook door verschillende belangenorganisaties’, vertelt Vos. ‘Onder andere Het Groninger Landschap en Stichting Oude Groninger Kerken hebben hun handtekening gezet, dat geeft wel aan hoe belangrijk de overgang is.’ 

Bijzondere situatie

Wethouder Hans Ronde neemt de petitie in ontvangst en geeft aan het belang voor het behoud van de spoorwegovergang in te zien. ‘Het gaat vooral om het financiële plaatje, wij als gemeente draaien op voor een deel van de kosten als het gaat om aanpassingen van het spoor’, legt hij uit. 

Niet alleen de gemeente, maar ook de provincie en ProRail moeten bijdragen aan de kosten wanneer het spoor moet worden beveiligd. ‘Het is een bijzondere situatie. De gemeentelijke wegen lagen er als eerste, toen kwam ProRail met het spoor en nu worden wij daar ook verantwoordelijk voor gehouden. We moeten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn’, zegt Ronde.

De petitie geeft volgens de wethouder aanleiding om opnieuw naar de zaak te kijken en in gesprek te gaan met alle betrokkenen, waaronder ProRail en de provincie. In de gemeenteraad van vanavond wordt de situatie rondom de spoorwegovergang opnieuw besproken. 

 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play