menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

‘Meer mensen overlijden door Groningse aarbevingsstress’

Marcel Voorthuijsen | 10 juni 2022

Uit een onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat er mogelijk jaarlijks meer mensen in het aardbevingsgebied voortijdig overlijden aan de gevolgen van de stress die dit met zich meebrengt. Naar schatting gaat het jaarlijks om zestien personen. Dit terwijl een eerdere schatting vijf personen per jaar was.

Aan de Groningse universiteit wordt onder de noemer Gronings Perspectief al jarenlang onderzocht wat de aardbevingen en schade met de mensen in het getroffen gebied doet. In Groningen heeft slechts een klein deel van de inwoners ernstige stressklachten door de bevingsschade. Door het hoge aantal schadegevallen hebben daarnaast duizenden mensen mildere stress-gerelateerde gezondheidsklachten.

Soms zijn de klachten zo hevig dat er angststoornis of depressie ontwikkeld wordt. Daarnaast hebben veel mensen last van fysieke klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, maagproblemen en hartkloppingen. Dit soort klachten kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een verhoogd risico op overlijden.

In de podcast van radio1: ‘Gronings gas: gewonnen of verloren?’  wordt het hogere aantal sterfgevallen, met een bandbreedte van 11 tot 21, toegelicht. De podcast bestaat uit twee afleveringen en de eerst gaat over de veiligheid in Groningen en de geschiedenis van de gaswinning.





 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play