menu Home chevron_right
Algemeen

Met beurtbalkjes in de supermarkt meer praten in streektaal

Dirk van Nieuwpoort | 11 april 2022

Vanaf nu vraag je niet meer waar het brood ligt, maar waar de ‘stoet’ ligt. Althans, dat is de bedoeling volgens de streektaaldeskundigen van de IJsselacademie, het Twentehoes, ECAL, de Stellingwarver Schrieversronte, Centrum voor Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en het Huus van de Taol.

Door in het hele Nedersaksische taalgebied beurtbalkjes te introduceren in de streektaal, willen ze dat mensen vaker in aanraking komen met hun eigen moedertaal en het dan hopelijk meer gaan spreken. Beurtbalkjes zijn te vinden in de supermarkt en worden gebruikt voor het scheiden van de boodschappen op de kassaband.

‘We hopen dat mensen daardoor echt het gesprek in de streektaal met elkaar aangaan,’ vertelt directeur Vincent Robijn van de IJsselacademie. De bedoeling is dat de beurtbalkjes door het hele Nedersaksische gebied worden verspreid. Van Groningen en Drenthe, via de Stellingwerven tot in Overijssel, op de Veluwe en in de Achterhoek.

Drentse streektaalorganisatie het Huus van de Taol legde de beurtbalkjes vorig jaar januari al in bijna 40 supermarkten. Met mooie Drentse teksten als ‘Hier kuj Drents praoten’ of ‘Aj lacht, staoj maor even in de wacht’. Zij hoopten dat zich ongeveer tien supermarkten zouden melden en werden aangenaam verrast door het hoge aantal aanmeldingen voor de actie.

In navolging van deze succesvolle actie willen de samenwerkende Nedersaksische streektaalorganisaties de beurtbalkjes in het hele gebied introduceren. Supermarkten in Groningen kunnen zich vanaf vandaag via Centrum voor Groninger Taal en Cultuur aanmelden om in aanmerking te komen voor de vrolijke toevoeging op hun kassaband. Dit kunnen ze vervolgens de hele maand april doen. Het aanvragen van de beurtbalkjes kan via info@cgtc.nl.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play