menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Mike is bang dat hij straks niet meer bereikbaar is voor hulpdiensten

Leonie Kort | 20 juli 2021

De 27-jarige Mike Strezelecka woont sinds vier maanden aan de Balg in Delfzijl, maar doordat het zijpad van de woning te smal is voor een rolstoel, kan hij zijn huis niet zonder problemen in of uit.

‘Ik had gehoopt dat ik juist door de verhuizing en verbouwing meer naar buiten kon gaan, maar het is alleen maar minder geworden’, vertelt hij teleurgesteld.

Tijdens zijn geboorte loopt Mike een spastische verlamming op aan zijn armen en benen, waardoor hij zich niet goed zelfstandig kan bewegen. Het grootste gedeelte van de dag brengt hij door in bed of is hij afhankelijk van een rolstoel.

Medische apparatuur, tillift en aangepaste badkamer

Om hem meer vrijheid te geven en beter te kunnen verzorgen besluiten Mikes ouders met hem naar een vrijstaand huis aan de Balg in Delfzijl te verhuizen. ‘We hebben speciaal voor Mike een aanbouw aan de achterkant van het huis laten bouwen. De aanbouw is voorzien van allerlei medische apparatuur, een tillift en aangepaste badkamer’, vertelt moeder Joanna Sen-Strezelecka.

Volgens haar is voor Mike binnenshuis alles op orde, maar maakt ze zich zorgen over het pad naast de woning. ‘Het zijpad is nu te smal voor Mike om met zijn rolstoel overheen te gaan, ook kunnen hulpdiensten nu niet makkelijk ter plekke komen. We willen het pad graag verbreden, maar doordat er ineens woningen naast ons worden gebouwd, lukt dat niet meer.’

De gemeente heeft de kavels aan de zijkant van hun woning verkocht, waardoor er officieel 1,15 meter overblijft voor het pad. ‘Maar ik heb echt wel twee tot drie meter nodig om veilig langs het huis te kunnen rijden’, zegt Mike. ‘Door mijn spasme maak ik ongecontroleerde bewegingen, daar heb ik extra ruimte voor nodig.’

‘Hoe moet dat nou als er iets gebeurt?’

Daarnaast maakt Mikes moeder zich vooral zorgen over de bereikbaarheid voor hulpdiensten. ‘Die moeten ook via de achterkant van de woning naar Mike toe kunnen als er iets mis is, maar dat wordt wel erg lastig op zo’n smal pad. Hoe moet dat nou als er iets gebeurt?’, zegt ze moedeloos.

De familie heeft meerdere keren een aanvraag ingediend bij de gemeente voor de verbreding van het pad. ‘We hebben zelf aangeboden om een deel van het stuk grond te kopen, maar dat kon niet. De ernst van het probleem wordt totaal niet ingezien, en er wordt niet met ons meegedacht’, zegt Joanna.

De bouw van de kavels direct naast de woning is nog niet begonnen, maar het aannemersbord staat er al wel. De gemeente geeft aan dat het op dit moment te voorbarig is om iets te kunnen melden over de mogelijkheden voor het verbreden van het pad.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play