menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Noorderrondritten: nieuwe fietsroute van 144 kilometer geopend

Dirk van Nieuwpoort | 25 april 2022

Route geïnspireerd op schaatsklassieker door Noord-Groningen

Liefhebbers van lange fietstochten in Groningen hebben er een optie bij. Speciaal voor recreatieve fietsers en racefietsers zijn de Noorderrondritten ontwikkeld. Het is de eerste bewegwijzerde route voor sportieve fietsers in de provincie Groningen. De route van 144 kilometer is opgedeeld in twee lussen van 84 en 60 kilometer. De fietsroute, die is geïnspireerd op de Groningse schaatsklassieker, werd zaterdag 23 april officieel geopend in Onderdendam.

Route

Fietsers kunnen kiezen uit een route van 60, 84 of 144 kilometer door de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Het middelpunt van de route ligt in Onderdendam, het vertrekpunt kan iedere plaats langs de route zijn. Vanaf Onderdendam loopt de oostelijke route (84 kilometer) langs Bedum, Groningen, Ten Boer, Appingedam en Uithuizen. In westelijke richting gaat de route (60 kilometer) via Baflo, Pieterburen, Zoutkamp en Winsum terug naar Onderdendam. De 144 kilometer is een combinatie van beide rondjes. De route is vooral geschikt voor wielrenners, e-bikes en voor meerdaagse fietstochten.

Schaatsklassieker

De racefietsroute door Noord-Groningen draagt dezelfde naam als de schaatsklassieker op natuurijs, die in 1997 voor het laatst werd verreden. Waar het kan rijden fietsers dezelfde route als de Noorderrondritten op de schaats. Op vier iconische plekken langs de route staan panelen met verhalen en foto’s die herinneren aan de schaatstocht.

Sportieve fietser

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “De fietser staat voor de provincie Groningen op één. En dat geldt voor alle soorten fietsers, waaronder ook de sportieve fietser. En met deze eerste bewegwijzerde route creëren we voor hen nieuw aanbod. Een route met een verhaal, dwars door het Groninger land en met aandacht voor het verleden. Hier kun je in alle rust fietsen en de strijd aangaan met de elementen.”

Opening

De opening werd zaterdag 23 april verricht door Fleur Gräper-van Koolwijk, Theo de Vries (wethouder Het Hogeland), Pier Prins (wethouder Eemsdelta), Theo Berends (voorzitter Routebureau Groningen), Ludy Bultena (voorzitter Noorder Rondritten) en Peter Post (voorzitter MFAC Loppersum). Ook waren er wielrenners aanwezig van verenigingen uit Bedum, Delfzijl, Middelstum, Stedum en Winsum om een deel van de route uit te proberen.

Meer informatie

De Noorderrondritten zijn het hele jaar door te fietsen. Meer informatie over de route met gps-bestanden is te vinden op routesingroningen.nl. De Noorderrondritten is een initiatief van de provincie Groningen, Routebureau Groningen en de organisaties van de Noorderrondritten op de schaats (IJsvereniging Noorder Rondritten) en fiets (MFAC Loppersum).

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  New Music Monday
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play