Oud-Delfzijlster licht ouderen op als nepagent

GRONINGEN (ADP) – Voor het oplichten en bestelen van ouderen, door zich voor te doen als agent, is tegen een 36-jarige oud-Delfzijlster een celstraf van twee jaar geëist. De helft hiervan zou voorwaardelijk moeten zijn.
De vrouw gaf tijdens de zitting toe dat ze op die manier ouderen bedonderde. In een geleende auto reed ze onder meer naar Uithuizen, Winschoten, Hoogezand en Veendam.
“Ik betaal jullie alles terug”, zei de vrouw tegen de gedupeerden die achter haar zaten in de zittingszaal. “Regel dat maar even met de rechter”, beet een slachtoffer haar toe. Ze kreeg adressen door van slachtoffers van ver boven de zeventig jaar. Die waren vooraf telefonisch gewaarschuwd door een zogenaamde bank- of politiemedewerker. Die zei dat hun spullen gevaar liepen.
De bewoners kregen de opdracht alvast hun sieraden en geld klaar te leggen. Al bellend via een oortje stelde de verdachte zich voor als iemand van de recherche Groningen. Ze kwam langs om de kostbaarheden te scannen of daarvan foto’s te maken. De vrouw inspecteerde in de woning het hang- en sluitwerk. Ze liep met de bewoners mee naar andere ruimtes om te checken of daar nog sieraden lagen of geld. Sommige bewoners moesten met water en zeep hun ring afdoen of hun oorbellen eruit halen.
Andere ruimte
Tijdens het ‘scannen’ stuurde de verdachte de bewoners naar een andere ruimte, omdat de spullen anders niet goed in beeld kwamen. Vervolgens verdween de vrouw met de buit. Enkele aangevers zeiden het verhaal van de vrouw in hun woning niet te vertrouwen. “Maar ze was zo dwingend en overtuigend, dat we toch meegingen”, zeiden ze later bij de politie.
Agressief gedrag
Een bewoonster weigerde naar een andere ruimte te gaan. Ze durfde haar spullen niet uit het oog te verliezen. Ze hoorde de stem van een man in het oortje zeggen dat de ‘agente’ haar moest aanhouden voor agressief gedrag. Het geschrokken slachtoffer werkte toch maar mee: “het was zo bruut”. De verdachte zei dat ze door de man aan de lijn onder druk werd gezet. Ze volgde slechts de aanwijzingen op. ‘Ik ben eerder door hen mishandeld, ik weet waartoe ze in staat zijn’, zei ze.
Deurbelcamera’s
De rechter had bedenkingen bij haar volgzaamheid. “In verschillende appgesprekken komt u juist dwingend over. Soms lijkt u zelfs initiatief te nemen”, hield de rechter haar voor. Wie de medeverdachten zijn is verder onbekend gebleven. Enkele bezoekjes van de verdachte zijn door deurbelcamera’s vastgelegd. De slachtoffers gaven persoonsomschrijvingen die overeenkomen met de verdachte.
Briefje
In Hoogezand bezocht de verdachte een dementerende vrouw. De kinderen van de bewoonster ontdekten de diefstal van de sieraden. Ze vonden een briefje met daarop twee aliassen van de verdachte en de vermelding ‘Rijksrecherche Groningen’. Zij stapten naar de politie, die al een vermoeden had in welke richting gezocht moest worden. De verdachte bekende dat ze dat briefje kennelijk daar had achtergelaten.
Spoor van ellende
“Een minne en laffe vorm van criminaliteit”, zei de officier van justitie. Hij putte voldoende bewijs uit de telefoongegevens en de camerabeelden waarop de vrouw en haar auto te zien waren. Het spoor van ellende dat de verdachte veroorzaakte stopte half december, doordat de vrouw werd aangehouden. Ze kampt met psychiatrische stoornissen waarvoor ze medicijnen slikt. Daarnaast gebruikte ze ook harddrugs.
De officier van justitie hield in zijn strafeis rekening met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. En dat er een plan van aanpak ligt, waaraan ze zegt mee te willen werken. Voor een deel van de aangevers eiste hij een schadebedrag van bijna 13.000 euro.
Uitspraak is over twee weken.