menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Paal van Staal terug op dijk in Delfzijl: ‘Ede Staal wilde niet middenin het gewoel staan’

Leonie Kort | 17 juni 2021

‘Het Ede Staal monument staat op een eenzame plaats op de dijk, dit omdat Staal zich graag afzonderde van de mensen’, zegt oud raadslid Henk Lameijer. 

Vanwege de dijkversterking lag het Ede Staal monument tijdelijk opgeslagen, maar sinds donderdagmiddag pronkt de Paal van Staal weer op de zeedijk in Delfzijl. Het monument is een eerbetoon aan Ede Staal.

Het monument bestaat uit een conische zuil van tien meter hoog met daaromheen een tekst uit het liedje ‘Credo – Mien Bestoan’ gewikkeld. ‘In Mien Bestoan zitten een aantal zinnen die typerend zijn voor Ede Staal, en voor het gebied waar die staat’, vertelt Lameijer. 

‘Je eigen bestoan overdenken’

In tegenstelling tot de vorige locatie waar het monument stond kan er nu wel rondom de paal worden gelopen. Volgens Lameijer een belangrijke toevoeging. ‘Je kunt nu om de paal heen lopen en de tekst lezen. Het is een rustpunt geworden. Je kunt de tekst nu goed laten doordringen, het landschap bekijken en je eigen ‘bestoan’ overdenken.’

Het monument staat op de zeedijk, vlakbij Hoogwatum. Het is in 2000 gemaakt door kunstenaar Chris Verbeek uit Blijham. Het is in juli 35 jaar geleden dat Ede Staal is overleden, volgens Lameijer een mooi eerbetoon en moment om het monument terug te plaatsen. 

 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play