menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Programma 5 mei 2022 Middelstum

Dirk van Nieuwpoort | 25 april 2022

Voor dit jaar werd aan alle kinderen van de basisscholen gevraagd om hun fietsen te gaan versieren. Versiermateriaal zoals crêpepapier + ballonnen werd aangeboden door de organisatie en uitgedeeld op de scholen.

Op 5 mei verzamelen dan alle kinderen om 15.15 uur met hun prachtige versierde fietsen naar de parkeerplaats naast de brandweerkazerne in Middelstum. Hier wachten ze met elkaar op de fietsers die terugkomen vanuit Leipzig als eerbetoon aan alle opgepakte mannen tijdens de razzia in de Tweede Wereldoorlog en met name de vijf mannen, die in 1945 onder slechte omstandigheden zeshonderd kilometer van Leipzig naar Middelstum fietsten.

Hier zal dan een fakkel met het bevrijdingsvuur worden overhandigd aan de fietsgroep en vervolgens gaan ze met elkaar nog een kleine ronde door het dorp fietsen. Deze route zal dan eindigen aan de Burchtstraat ter hoogte van de Hoeksteenkerk. Hier kunnen de kinderen hun fietsen parkeren. Vervolgens wordt het bevrijdingsvuur door de burgemeester Ben Visser aangestoken op het veldje op de hoek van de Grachtstraat.

Als teken van vrede, vrijheid en liefde zullen er 7 witte duiven worden vrijgelaten. Aan het pand van de familie Donkerbroek (waar bakker Henk Post is gevestigd), zal een plaquette worden onthuld dat herinnert aan de razzia en de slachtoffers. De fietsgroep zal deze plaquette op spetterende wijze onthullen.

Wanneer deze officiële plichtplegingen achter de rug zijn, wordt iedereen van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje in Vita Nova. Men krijgt hiervoor een muntje van de organisatie waarmee u 1 drankje krijgt aangeboden. Tevens worden er lekkere hapjes aangeboden.
In Vita Nova worden de foto’s en filmpjes vertoond op een groot scherm die gemaakt zijn tijdens de fietstocht Leipzig – Middelstum.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play