menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Provincie ondersteunt initiatief Hyperconnected Europe

Dirk van Nieuwpoort | 15 februari 2022
foto: provincie groningen

Hyperconnected Europe. Zo heet een nieuw initiatief van meer dan 50 steden en regio’s uit 15 Europese landen dat specialisten op het gebied van mobiliteit en vervoer verbindt. Op 9 februari ging het netwerk officieel van start. De provincie is een van de ondersteuners van dit initiatief.

Hyperloop

Hyperconnected Europe is opgezet door het Hyperloop Development Program. Dit is een netwerk dat hyperloop wil ontwikkelen tot een veilige, duurzame en financieel rendabele vorm van transport. Een hyperloop is een transportsysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis, waardoor mensen en goederen vervoerd worden. Hyperconnected Europe gaat zich allereerst bezig houden met de vraag hoe de Hyperloop zo goed mogelijk kan worden ingepast in het bestaande vervoersnetwerk van treinen, bussen, fietsen en auto’s.

Testcentrum Groningen

De provincie Groningen investeert zelf met een subsidie uit het Nationaal Programma Groningen om het openbaar vervoer nog duurzamer te maken. Dit gebeurt in vijf zogeheten ‘fieldlabs’. Dat zijn proefprojecten waarin overheden samen met bedrijven en kennisinstellingen werken aan de verdere ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Daarbij gaat het om vervoer via water, lucht, weg en spoor. Een van de fieldlabs is het European Hyperloop Testcentrum dat ten noorden van het Slochterdiep gebouwd wordt. Dit proefproject sluit goed aan op de doelen van Hyperconnected Europe en daarom ondersteunt de provincie Groningen dit initiatief van harte.

Omwonenden testcentrum Groningen

Op 18 januari 2020, toen er net sprake was van de geplande hyperloop bij Lageland, ging Jaap Nauta voor het programma Rondje Havenstad polshoogte nemen in het gebied en sprak daar met Heike Of, een ongeruste direct aanwonende.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Delta Rhythm
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play