menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Rotte kozijnen, dak deels ingestort: huurders Garrelsweer zijn het wachten beu

Leonie Kort | 13 juli 2021

De maat is vol bij een groep huurders in Garrelsweer. Ze hebben last van vocht, tocht en schimmel, de kozijnen zijn verrot en bij één van de bewoners is vorige week een deel van het dak ingestort.

Ze willen dat er snel iets aan het achterstallige onderhoud wordt gedaan, maar dat laat op zich wachten. Door onzekerheid over de versterking zijn grote werkzaamheden jarenlang niet doorgegaan. ‘We voelen ons machteloos’, verzucht huurder Marco Das.

Het hout knarst

Het gaat om twaalf woningen aan de Ockingeheemlaan in Garrelsweer. De huizen van corporatie Wierden en Borgen staan in een hofje. ‘Een gezellige buurt, maar de woningen zelf balen we van’, zegt Das. Volgens de bewoners is er sinds 2010 geen groot onderhoud meer gedaan, behalve hier en daar een likje verf.

Inmiddels zijn bij de meeste huizen de kozijnen verrot. Marco Das laat het probleem zien in zijn slaapkamer. Hij drukt zijn vinger in één van de kozijnen. Het hout knarst en het verf bladdert van het hout. ‘Je komt er zo doorheen’, zegt hij. ‘Door de slechte isolatie en tocht slaap je hier naast de schimmel. Mijn vriendin zit hierdoor aan de pufjes.’

Gat in het dak

Maar dat is niet het enige. Een week geleden hoort Lars IJpema – die even verderop op de hoek woont – ineens een luide knal. Hij gaat naar boven en trekt het luik van de vlizotrap open. Hij schrikt zich kapot. Tijdens een felle regenbui is een deel van zijn dak ingestort.

‘Ineens kwam allemaal puin naar beneden. Het was hier een chaos’, zegt IJpema terwijl hij naast de overgebleven rommel op zolder staat. ‘Het was hier ook allemaal nat. Het zag er niet goed uit.’

Woningcorporatie Wierden en Borgen heeft het dak tijdelijk dicht gemaakt. Deze week wordt het helemaal hersteld. Een woordvoerder laat weten dat het instorten mogelijk een gevolg is van de aardbevingen in het gebied. ‘Door de trillingen kunnen de dakpannen op de nok loslaten.’ De oorzaak wordt nog verder onderzocht.

‘Weinig invloed’

De corporatie zegt het vervelend te vinden dat de huurders lang moeten wachten. Normaal gesproken vindt er elke zes jaar groot onderhoud plaats. De vorige ronde is niet doorgegaan, omdat het onduidelijk is of de huizen versterkt of gesloopt en herbouwd moeten worden.

‘Er is een achterstand ontstaan en dat vinden we heel vervelend voor de bewoners’, laat de corporatie weten. ‘We kijken zoveel mogelijk naar de urgentie en proberen zo snel mogelijk onze woningen aan te pakken, maar we kunnen niet alles tegelijk.’

Aso-buurtje

Terwijl de versterking op zich laat wachten, gaan de huizen steeds verder achteruit. ‘Het verpaupert hier helemaal’, zegt Alet Martens. ‘We zeggen onder ons dat het een asobuurtje wordt. Als je hier langs rijdt, ziet het er niet uit.’ En dat terwijl huurhuizen aan de overkant al wél versterkt en verduurzaamd zijn. Die vielen onder een ander project binnen de versterking.

De huurders ergeren zich aan alle tijdelijke oplossingen die de corporatie treft, terwijl zij al jarenlang met de problemen te maken hebben. ‘Als je schimmel meldt, dan komt er iemand langs die vertelt dat je moet ventileren en het schoon moet maken met chloorwater. Of ze sturen een schilder die er een likje verf over doet, maar dat werkt niet’, vertelt Das.

Verhuizen is voor de meesten geen optie. Een huurwoning vinden is lastig, omdat een deel van de vrijkomende huizen als wisselwoning wordt gebruikt. Een koopwoning is voor de meesten onbetaalbaar. ‘En de plek zelf is prima, het is hier lekker rustig’, zegt Martens.

De druppel

Ze zijn nog bozer nadat een medewerker van Wierden en Borgen onlangs langs zou komen om over de kwestie te praten, maar op het laatste moment het gesprek zou hebben afgezegd. Het was was de druppel die de emmer deed overlopen. De huurders willen maar één ding: duidelijkheid. ‘Dan komt er rust in ons hoofd. Dan weet je waar je aan toe bent’, zegt Martens.

Wierden en Borgen laat weten die duidelijkheid op korte termijn niet te kunnen geven. In de loop van volgend jaar komt er wel groot onderhoud. Of dat doorgaat, hangt af van de versterking. Volgens een woordvoerder komen de beoordelingen nu binnen en de komende periode gaat de corporatie kijken of de huizen versterkt of gesloopt en herbouwd moeten worden.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play