menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum worden “karakteristiek”

Dirk van Nieuwpoort | 14 december 2021

De gemeente Eemsdelta is van plan om ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum de officiële status “karakteristiek” te geven. Deze historisch waardevolle gebouwen geven ons gebied karakter en identiteit. Daarom is behoud van deze gebouwen belangrijk. Een karakteristieke status helpt daarbij. Bovendien kunnen eigenaren van deze gebouwen subsidie voor onderhoud aanvragen.

Trots en zuinig op ons erfgoed

De karakteristieke gebouwen die nu aangewezen worden, liggen in het beschermde stads- of dorpsgezicht van Appingedam en Marsum. We zijn trots en zuinig op ons erfgoed. Deze gebouwen waren daarom al beschermd maar voldeden net niet aan de criteria voor de subsidie. Dit is aanleiding om in deze gebieden nu met spoed karakteristieke gebouwen aan te wijzen.

Financiële ondersteuning voor eigenaren bij onderhoud

Subsidie voor onderhoud is er alleen voor gebouwen die formeel als &”karakteristiek” zijn aangewezen. Wethouder Annalies Usmany vertelt: “We willen de eigenaren van karakteristieke gebouwen faciliteren bij het onderhoud van hun pand. Door de karakteristieke gebouwen nu ook formeel aan te wijzen, kunnen de eigenaren subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor regulier onderhoud zoals schilder- en voegwerkzaamheden. Maar ook voor restauratie en verduurzamen zijn financieringsmogelijkheden”. Er is een voorlopige lijst gemaakt met gebouwen die op de nominatie staan voor een officiële status als “karakteristiek”. Deze lijst is gemaakt door deskundigen op basis van onderzoek. Ook lokale belanghebbende organisaties en inwoners met kennis van erfgoed hebben meegewerkt aan de lijst. Op dit moment staan er ruim honderd gebouwen op.

Meer informatie

De adressen waar het om gaat, hebben inmiddels een brief ontvangen van de gemeente. Zij kunnen de komende zes weken reageren op het voornemen om hun pand karakteristiek te maken. Meer informatie is te vinden op eemsdelta.nl/erfgoed.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play