menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Sarèl de Jong begonnen aan revalidatie: ‘Het dorp mag trots op haar zijn’

Leonie Kort | 5 augustus 2021

Eind juni liep kickbokster Sarèl de Jong een zware knieblessure op. Tijdens een training scheurde de kruisband van haar linkerknie. Inmiddels is ze geopereerd en is ze begonnen aan haar revalidatie. Haar terugkeer kan nog negen maanden tot een jaar duren, maar de wereldkampioene is al goed op weg.

‘Ik lig inmiddels voor op schema en dat is al een mooie opsteker.’ De Jong is deze dagen iedere dag in de sportschool te vinden en doet er alles aan om het herstel te bespoedigen. ‘Ik kan wat fietsen, legraces doe ik nu ook. Dit mag ik sinds een week weer doen. Je moet het halen uit kleine successen dus ik ben hier wel heel blij mee.’

Slechte timing

Het gaat goed met haar. ‘Naar omstandigheden wel ja! De timing is slecht maar die is natuurlijk nooit goed. Na dit hele coronajaar was vorig jaar misschien een betere timing geweest, maar wat dat betreft wisten we ook niet hoelang corona door zou gaan.’ De Jong schrok wel van de revalidatietijd. ‘Er staat sowieso een halfjaar voor voor dat je weer sportgerelateerde dingen kunt doen. Voor topniveau staat negen tot twaalf maand.’

Een zware klap voor de Groninger, die in 2020 haar wereldtitel nog succesvol verdedigde. ‘Maar ik moet wel zeggen dat de knop na de operatie wel omging. Je kunt wel blijven balen en natuurlijk heb je wel van die momenten, helemaal als ik naar kickbokstraining kijk, dan mis ik het wel ja. Maar dan gaat er weer een knop om, je weet dat je het hier wel mee moet doen. En je gaat vol voor die revalidatie, om zo fit en zo sterk mogelijk terug te komen.’

Depay

‘Ik heb wel even Memphis Depay’s Instagram doorgescrold om te zien hoever hij toen was en hoever ik nu ben’, geeft De Jong toe. Depay kampte eind 2019 met een gescheurde kruisband. ‘Maar toen ben ik door mijn trainer en mijn fysiotherapeut op de rem gezet. Ze zeiden ‘je moet niet naar de tijd kijken. Het is jouw tijdpad en het belangrijkste is dat je knie weer gewoon sterk en goed wordt’.’

Vanuit Meedhuizen klinken opbeurende reacties. ‘Het hele dorp mag trots op haar zijn’ en ‘Die redt zich wel, die komt er wel weer.’ Ook haar trainer Denis van der Giessen laat van zich horen en richt zich rechtstreeks tot De Jong: ‘Na je blessure en je revalidatie gaan we er keihard aan werken om terug te komen en ik weet zeker dat jij weer de beste van de hele wereld wordt. Ik ben super trots op je!’

Olympische Spelen

Naast haar revalidatie volgt De Jong ook de Olympische Spelen op de voet. ‘De tv staat de hele dag aan. Alleen jammer dat er zo weinig boksen wordt uitgezonden, Daar baal ik wel van.’

Kickboksen is geen olympische sport, maar de sport heeft inmiddels een erkenning gekregen van het Internationaal Olympisch Comité. ‘Maar ik denk dat het nog een hele tijd gaat duren, voor we kickboksen op de Spelen zien. Dat heeft denk ik toch met geld te maken.’

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play