menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Schaak- en damtafel in centrum Delfzijl

Marcel Voorthuijsen | 20 juni 2022

In het centrum van Delfzijl is afgelopen zaterdag een schaak- en damtafel feestelijk geopend. Wethouder Jan Menninga mocht de openingshandeling verrichten door een potje te spelen tegen geoefende schakers en dammers.

Bewonersinitiatief

De schaak- en damtafel is een bewonersinitiatief van de Schaakclub DAC en Damclub Delfzijl. De schakers en dammers zagen dat op veel plekken in Nederland schaak- en damtafels populair zijn. Zij hadden de wens om ook in hun eigen woonplaats te kunnen schaken en dammen in de buitenlucht. De 2 clubs hebben de handen ineen geslagen met als resultaat dat er in het centrum van Delfzijl  een prachtige schaak- en damtafel staat die door iedereen gebruikt mag worden. Wethouder Menninga is enthousiast over het initiatief: ‘Dit is een mooi voorbeeld van een bewonersinitiatief. De gemeente ondersteunt en faciliteert graag dit soort ideeën vanuit de samenleving. Wat ik goed vind om te zien, is dat de initiatiefnemers gekozen hebben voor een 8-persoons tafel die ook toegankelijk is voor 2 rolstoelgebruikers.’

Goed voor concentratie en brein

Samen een potje schaken of dammen aan de schaak- en damtafel zorgt voor plezier. Het verbindt jong en oud, ervaren spelers met minder ervaren spelers. Aan de schaak- en damtafel is een praatje snel gemaakt. De denksport is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar heeft ook nog eens positieve effecten op de concentratie en op het brein.

De schaak- en damtafel werd gefinancierd door de Bewonerscommissie Centrum Delfzijl, de Postcodeloterij en een bijdrage uit het door de gemeente Eemsdelta beschikbaar gestelde wijkbudget. De ondernemers van het centrum hebben prijsjes beschikbaar gesteld. De schaak- en damstukken zijn te leen bij de Expert.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play