menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Schulden van 85 gedupeerden toeslagenaffaire in Eemsdelta kwijtgescholden

Leonie Kort | 7 juli 2021

De gemeente Eemsdelta gaat alle gemeentelijke schulden van de gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijtschelden. Het gaat om minstens 85 ouders die nog aanslagen open hadden staan.

 

Eemsdelta loopt hiermee vooruit op het landelijke wetsvoorstel om alle publieke en private schulden van de gedupeerden over te nemen.

‘Belangrijk dat mensen vrij van zorgen zijn’

Het gaat om schulden die de slachtoffers van de toeslagenaffaire bij de gemeente en het Noordelijk Belastingkantoor hebben. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet duidelijk. ‘Het kunnen allerlei kleine en grote bedragen zijn. Belangrijk is dat mensen zekerheid hebben en vrij zijn van zorgen’, zegt wethouder Hans Ronde (VVD).

Het aantal gedupeerden kan oplopen, omdat nog niet iedereen in beeld is. De gemeente Eemsdelta heeft tot nu toe 85 namen gekregen van de Belastingdienst. Vorige maand waren er nog veertig gezinnen binnen de gemeentegrenzen in beeld.

Eemsdelta roept ouders die denken dat zij slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire op zich te melden bij Cadanz Welzijn. Deze organisatie helpt gedupeerden. ‘Iedereen die er last van heeft gehad, meld je alsjeblieft bij de gemeente. We zullen jullie ondersteunen in de zoektocht om hier uit te komen’, zegt wethouder Ronde.

Ouders die al in beeld zijn, hoeven zelf niets te doen voor het kwijtschelden van de gemeentelijke schulden. Zij krijgen deze maand een brief hierover van het Noordelijk Belastingkantoor.

Compensatie en kwijtschelding

De gedupeerden zijn in het verleden onterecht verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten ten onrechte vele duizenden euro’s terugbetalen, waardoor zij ernstige geldproblemen kregen en in de schulden belandden.

Het Rijk biedt een compensatie van 30.000 euro aan de gedupeerden. Daarnaast worden alle publieke en private schulden kwijtgescholden. Dat zijn dus niet alleen schulden bij de Belastingdienst en de gemeente, maar bijvoorbeeld ook huurachterstanden en schulden bij energiemaatschappijen.

In september gaat het wetsvoorstel hiervoor naar de Tweede Kamer.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play