menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Steeds meer kraampjes langs de weg: ‘Het is verser en goedkoper’

Leonie Kort | 22 april 2021

Sinds de opkomst van corona zijn kraampjes langs de weg populairder dan ooit. Dat zegt Mike de Landgraaf, oprichter van Verkoopstalletjes.nl. ‘Mensen hebben ontdekt dat het een leuke bezigheid is.’

Verkoopstalletjes.nl is een platform waar boeren, telers en andere lokale verkopers hun kraampjes kunnen aanmelden. ‘Je kunt op een kaart zien waar in een bepaalde buurt en regio allemaal verkoopstalletjes zijn. We ontvangen steeds meer aanmeldingen van mensen die een eigen stalletje hebben.’ 

Volgens De Landgraaf zijn de verkoopstalletjes geen vervanging van de supermarkt of andere winkels, maar zorgt het wel voor meer bewustwording. ‘Het voedsel is verser en goedkoper en mensen zien steeds meer het belang in van lokaal kopen.’

Ook in de gemeente Eemsdelta schieten de verkoopstalletjes als paddestoelen uit de grond.

Vogelhuisjes in Woldendorp

Zoek je Riek? Hij is achterin de tuin hoor’, roept de buurvrouw vanaf haar naastgelegen oprit. Riek Folgers verkoopt handgemaakte vogelhuisjes in zijn kraampje langs de weg, bezoek is hem dan ook niet onbekend. ‘In Woldendorp kent iedereen mij, maar ook veel fietsers stoppen bij mijn kraam. Ik vind het leuk dat er zoveel mensen langskomen en een praatje maken’, zegt hij. 

Folgers woont al veertig jaar in een voormalige smederij in Woldendorp. ‘Ik heb nooit gewerkt, maar ben toch iedere dag druk. Als het mooi weer is dan ben ik te vinden in mijn moestuin en anders knutsel ik vogelhuisjes en bloembakken in elkaar’, vertelt hij nonchalant. 

 

Op regenachtige dagen maakt hij zo’n vier vogelhuisjes per dag. ‘Maar dat moet je niet iedere dag doen hoor, dan word je knettergek. Als de vogelhuisjes op zijn, of als ik geen zin heb, dan bedenk ik weer wat nieuws. Ik ben nu ook bezig met bloembakken, zo hou ik er een beetje variatie in.’ 

Voor geld doet Folgers het niet. ‘Ik vraag vijf euro per vogelhuisje. Dat is niks, maar toch zijn er nog mensen die het goedkoper willen. Nederlanders zijn echt kniezebieters’, concludeert Folgers.

‘Mensen zetten de mooiste dingen langs de weg’

Pannen, wijnglazen, spijkerbroeken, een kaasfondue en zelfs keurige leren schoenen: in het kraampje van Konny Zeedijk uit ’t Zandt kun je het zo gek niet bedenken of het wordt verkocht. ‘Vroeger ging ik altijd op struin door de provincie op dagen wanneer het grofvuil werd opgehaald. Mensen zetten de mooiste dingen langs de weg. Ik nam dat dan mee en verkoop het nu in mijn kraam’, vertelt Zeedijk. 

De zolder van Zeedijk ligt daardoor vol met spullen. ‘Ik kan mijn kraam er nog jaren mee vullen’, grapt ze. Toch is de verkoop van deze spullen niet haar grootste hobby. ‘Voor corona stond ik altijd op markten waar ik mijn eigen handgemaakte decoratie verkocht: vogelhuisjes, wandrekken waar bloemen in kunnen en allerlei andere creatieve dingen.’ 

De afwisseling van zelf spulletjes maken en de gezelligheid van een markt vindt Zeedijk heel leuk. ‘Nu sta ik al een jaar alleen maar in mijn garage te knutselen, ik hoop dat er snel weer markten kunnen worden georganiseerd. Het is ook een groot deel van mijn inkomsten.’ 

 

 

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play