menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Sterrenkijken met de bibliotheek

Marcel Voorthuijsen | 15 oktober 2022

Wie de sterrenhemel van dichtbij wil bekijken, kan vanaf 31 oktober een echte telescoop lenen in de bibliotheken van Oldehove, Winsum, Uithuizen, Delfzijl, Leens en Appingedam. De telescopen worden uitgeleend op initiatief van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ waar onder andere de Rijksuniversiteit Groningen aan meedoet. Vanaf 31 oktober zijn er ook 6 sterrenkundewandelingen met een gids.

Met een telescoop kun je de sterrenhemel van dichtbij bekijken. De telescoop die de bibliotheken uitlenen, vergroot maximaal 140 keer. Dat betekent dat je de maantjes van Jupiter, de ring van Saturnus, sterrenstelsels in de buurt zoals M31 of de Orionnevel in het sterrenbeeld Orion, en kraters op de maan kunt zien. Bij de telescoop hoort een handige app die je door de sterrenhemel gidst. Zo weet je precies wat je ziet.

Eerbetoon aan Fokke van der Pers

Er is bewust gekozen het uitlenen van de telescopen via de ‘waddenbibliotheken’, omdat het langs de Waddenkust op veel plekken nog echt donker is. Dan kun je de sterrenhemel extra goed zien! Oldehove, dat de primeur heeft, is geen waddendorp, maar het was wel de woonplaats van Fokke van der Pers. Fokke (overleden in 1994) was een groots amateur-astronoom. Hij bouwde telescopen en heeft verschillende bijdragen geleverd aan het toegankelijk maken van de sterrenkunde voor iedereen in de provincie Groningen.

Sterrenkundewandeling

In de week van 31 oktober is er iedere avond een sterrenkundewandeling met Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit. De wandelingen starten om 19.00 uur en zijn 2 kilometer lang. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de bibliotheek, waar ook de start en finish zijn. Het schema is als volgt: 31 oktober Delfzijl, 1 november Uithuizen, 2 november Appingedam, 3 november Oldehove, 4 november Winsum en 7 november Leens.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play