menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeenteNieuws uit de provincie

‘Stormloop op SNN-subsidie zorgt voor meer stress en verdeeldheid in bevingsgebied’

Leonie Kort | 8 juli 2021

Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) zijn kritisch over de snelheid waarmee de SNN-subsidie voor het verduurzamen van woningen op is geraakt. Ze eisen dan ook uitleg van de minister.

Vanaf donderdag 1 juli konden Groningers in het bevingsgebied de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland aanvragen. De maandag erop was de beschikbare 75 miljoen euro al op.

‘Draagt dit bij aan het herstel van vertrouwen?’

Omdat het SNN gebruikmaakt van het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, bezweek de website al snel onder de vele bezoekers. In vijf dagen tijd werden 7500 subsidies uitgekeerd, meldde het SNN woensdag. Beckerman en Nijboer stellen dat Groningers de aanvraagprocedure hebben ervaren als een wedstrijd.

‘Denkt u dat dat bijdraagt aan het herstel van vertrouwen en aan het verbeteren van de gezondheid?’, willen ze van de minister weten. ‘Deze regeling leidt weer tot nog meer verdeeldheid in de samenleving. En tot meer stress’, concluderen de Kamerleden zelf.

‘Onvoldoende budget was domme keuze’

De Kamerleden noemen het een ‘domme keus’ dat er onvoldoende budget beschikbaar is gesteld. Ze willen dan ook weten of de minister bereid is het bedrag te verhogen ‘zodat alle rechthebbenden aanspraak kunnen maken op de regeling’.

Verder vragen ze zich af hoe om wordt gegaan met mensen die achter het net vissen en of er rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. ‘Zijn mensen die al jaren in de ellende zitten in staat om op tijd deze subsidie aan te vragen?’ Dezelfde zorgen uiten ze over ouderen en mensen zonder computer.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play