menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Tentoonstelling ‘Vormen van glas, sier- en gebruikstoepassingen’ in MuzeeAquarium

Dirk van Nieuwpoort | 16 mei 2022

Het jaar 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van het glas. Aanleiding voor het MuzeeAquarium Delfzijl om een wisseltentoonstelling te wijden aan dit thema, die vanaf 2 juli tm 25 september te zien zal zijn. De verbinding met Delfzijl en de regio wordt gevormd door de
chemische industrie van Delfzijl, zout/soda staat aan de basis van de glasproductie.

De tentoonstelling gaat in op de productie van glas en de toepassingen, zowel in de historie als in de toekomst. Van bodemvondst tot glasvezel: glas is van alle tijden. Ook het recyclen van glas kent al een lange historie: de duurzaamheid van het materiaal is een belangrijke eigenschap. Daarnaast kent het een historie in de toegepaste kunst: glazen objecten voor jubilea, voor reclame, voor driedimensionale en tweedimensionale kunstobjecten.

Delfzijl kent bijvoorbeeld veel gebouwen uit de tijd van de Amsterdamse School, waarin glas-in-loodramen weer helemaal modern waren. Ook in de huidige tijd kan glas het basismateriaal zijn voor kunstwerken.

Oproep

Voor deze tentoonstelling is het museum nog op zoek naar bijzondere objecten van glas, zeker als die een band met Delfzijl of de provincie hebben en naar documentatie over glas, bijvoorbeeld over de glasfabriek die in Appingedam stond, en oude catalogi. Hebt u een uniek glazen object of een object van glas met een bijzonder verhaal of documentatie en wilt u dit uitlenen voor de tentoonstelling, wilt u dan een mailtje sturen naar info@muzeeaquarium.nl met een foto?

foto P. Godlieb:
Tjalk, gebrandschilderd en glas-in-lood.
Ontwerp van Ploeglid Johan Dijkstra voor een woning in Farmsum.
 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play