menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Termunterzijl wil strand uitbreiden: ‘Het is alles behalve een toeristische trekpleister’

Leonie Kort | 17 juni 2021

‘Van het strand is niet veel meer over. In plaats van zand vind je er vooral beton en schapenkeutels’, zegt Anne van der Molen, eigenaresse van camping Zeestrand in Termunterzijl. Samen met omwonenden en andere ondernemers in Termunterzijl pleit ze voor meer onderhoud aan het strand. 

Termunterzijl is volgens Van der Molen een echte toeristische trekpleister. ‘Mensen komen hier wandelen, nemen een kijkje in de haven en eten natuurlijk een visje. Maar voor het strand? Nee, dat staat haaks op hoe mooi de omgeving is’, vertelt ze teleurgesteld. 

Arjan Noot, eigenaar van Hotel Termunterzijl is het daarmee eens. ‘Je ziet af en toe wel eens toeristen met een handdoekje onder hun arm richting de dijk lopen, maar vaak komen ze teleurgesteld terug. Of met de vraag waar het échte strand te vinden is’, grapt hij. 

Het strand bestaat nu uit een smalle strook zand, een groot vlak beton en een stuk dijk met gras. ‘Je kunt het geen strand noemen, er ligt bijna geen zand en je kunt er niet lekker liggen’, zegt Noot. Op de website van het restaurant meldt hij dan ook niet dat er een strand in de buurt is. ‘Dat zou een loze belofte zijn.’

Geen strand, maar zand

Voor de eigenaresse van camping Zeestrand ligt dat anders. ‘Onze camping heet Zeestrand, dan verwachten mensen ook een strand. Normaliter legt de gemeente er jaarlijks een bult zand neer, maar dat waait vaak weg of verdwijnt in de zee door eb en vloed’, vertelt Van der Molen. 

Ook de eigenaresse van het naastgelegen visrestaurant droomt van een strand zoals in Delfzijl is aangelegd. ‘In Delfzijl kan het wel, daar ligt een gloednieuw strand. Wij voelen ons een ondergeschoven kindje in Termunterzijl. Het zou mooi zijn als de gemeente er meer aandacht voor heeft’, vertelt ze. 

De gemeente geeft aan geen extra aandacht te willen besteden aan het strand in Termunterzijl. ‘Het is officieel ook geen strand, maar een laag zand op de dijk’, zegt een communicatieadviseur van de gemeente. ‘Af en toe vullen we het weer aan met zand, maar verder hebben we er geen plannen mee.’

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play