menu Home chevron_right
Geen categorie

Twee spoorwegovergangen bij Loppersum gaan dicht voor auto’s

Leonie Kort | 9 juli 2021

Vanaf maandag kun je met de auto of trekker niet meer het spoor oversteken op de Gerichtsweg en de Zuider Lopsterweg bij Loppersum. De gemeente Eemsdelta sluit de spoorwegovergangen voor al het gemotoriseerde verkeer.

Alleen fietsers en wandelaars kunnen er dan nog oversteken. Auto’s, vrachtwagens en trekkers moeten omrijden.

Voorkomen van ongelukken

ProRail en NS vroegen de gemeente om de spoorwegovergangen te sluiten, om te voorkomen dat er ernstige ongevallen gebeuren. Beide overwegen zijn onbewaakt. Ze hebben dus geen slagbomen of alarmbellen.

De gemeente geeft hier vanaf maandag dus gehoor aan. Wethouder Hans Ronde (VVD): ‘Auto’s en landbouwvoertuigen hebben vaak wat meer tijd nodig om een overweg over te steken. Dat vergroot het risico op ongevallen en dat willen we voorkomen.’

Hooghalen en Winsum

Vorig jaar vond er nog een dodelijk ongeluk plaats op een onbewaakte spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen. Daar botste een trein op de aanhanger van een trekker. De machinist kwam om het leven.

Ook in onze provincie vonden de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken plaats op onbewaakte spoorwegovergangen. Op de Voslaan in Winsum botste in 2016 een trein op een melkwagen. Daarbij vielen achttien gewonden, van wie drie zwaargewond.

Brug

Buurtbewoners willen voorkomen dat de overwegen definitief sluiten, omdat ze er graag een wandeling maken. Omwonenden hebben hier enkele maanden geleden een petitie voor ingeleverd.

Bij de Gerichtsweg komt daarom mogelijk een hoogholtje. De gemeente kijkt nog of dat ook mogelijk is voor de Zuider Lopsterweg.

De twee overwegen beveiligen is niet mogelijk, omdat hier te weinig geld voor is bij de provincie en de gemeente. De kosten liggen rond de één miljoen euro per overgang.

Voor 2023 beveiligd of gesloten

Bij Loppersum is nog één andere onbewaakte overgang aan de Sjuxumerweg. Daarvan werd eerder al bekendgemaakt dat die wel beveiligd wordt.

Voor 2023 moeten alle onbewaakte overwegen in Nederland gesloten zijn.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  De Soul Dance Club
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play