menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Veel beroepen bieden structureel goede kansen op werk in Groningen

Marcel Voorthuijsen | 16 februari 2023

In januari nam het aantal mensen met een WW-uitkering in de provincie Groningen toe. Dat was vooral het gevolg van seizoenswerkloosheid en het beëindigen van tijdelijke contracten rond de jaarwisseling. De toename van de WW betekent niet dat de gunstige uitgangspositie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt ineens voorbij is. Veel beroepen bieden al jarenlang goede kansen op werk en lijken weinig last te hebben van schommelingen in de economie.

Toename WW in januari gebruikelijk seizoenspatroon

Eind januari ontvingen 5.628 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe met 275 uitkeringen (+5,1%). Vrijwel ieder jaar neemt het aantal WW-uitkering toe in januari. Dit komt omdat er rond de jaarwisseling veel tijdelijke contracten aflopen. De toename van de WW kwam in januari dan ook voor een belangrijk deel vanuit de uitzendbureaus. Ook is er in de wintermaanden minder werk in sectoren als bouw, horeca, landbouw en groenvoorziening. Ondanks de stijging van de WW in de afgelopen maand, was het aantal WW-uitkeringen eind januari nog fors lager (-11,5%) dan een jaar geleden.
Ook landelijk nam in januari het aantal WW-uitkeringen toe. Eind januari telde Nederland 154.414 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat is 3,5% meer dan in december. Vorig jaar telde Nederland in januari 192.951 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 38.537 uitkeringen (-20%). De daling van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Veel beroepen al jarenlang kansrijk

De toename van het aantal mensen met een WW-uitkering in januari betekent amper verlichting voor de krappe arbeidsmarkt. Deze zorgt momenteel voor een recordaantal kansrijke beroepen. Eerder publiceerde UWV landelijke en regionale overzichten van beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. UWV heeft nu ook in kaart gebracht welke beroepen structureel kansrijk zijn. Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal 4 jaar onafgebroken kansen voor werkzoekenden. De verwachting is dan ook dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven.

Vooral beroepen in techniek, zorg en ICT bieden structureel goede kansen

In de arbeidsmarktregio Groningen behoren bijna 100 beroepen al minimaal 4 jaar tot de kansrijke beroepen. Landelijk is de lijst met structureel kansrijke beroepen zelfs nog groter, ruim 140. Vooral beroepen in de bouw, industrie en techniek behoren tot de structureel kansrijke beroepen. Denk hierbij aan monteurs industriële machines en installaties, elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie en productieplanners. De grote uitdagingen rond de energietransitie en de woningmarkt zorgen ervoor dat er in de techniek en bouw ook de komende jaren veel kansrijke beroepen blijven.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Jukebox
    15:00 - 16:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play