menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Verhildersum verwacht drukte rond Ede Staal: met spoed vrijwilligers gezocht

Marcel Voorthuijsen | 29 maart 2023

Op 1 april opent Verhildersum het museumseizoen met diverse exposities, waaronder het nieuwe Ede Staal Virtual Reality belevingscentrum: Mijn Groningen – mien Grunnen.

Verhildersum verwacht daar veel bezoekers voor, tegelijkertijd is er een tekort aan vrijwilligers die nodig zijn om het museum zes dagen per week te openen. Daarom wordt er met spoed versterking gezocht. Het is mogelijk een vrijwilligersvergoeding te ontvangen. Dat is een belastingvrij bedrag dat ook behouden blijft naast een bijstandsuitkering. Het vrijwilligerswerk is op deze manier niet alleen leuk, het kan financieel ook net wat ruimte opleveren.

Zoveel vrijwilligers en toch niet genoeg

Monique Spaltman, directeur Verhildersum: “Het lijkt wat vreemd, want we hebben al zo’n 180 vrijwilligers bij Verhildersum. Hoe kun je dan extra mensen nodig hebben? Dat komt omdat er veel verschillende werkgroepen zijn. Met de bestaande groep mensen die gasten ontvangt lukt het niet om het rooster voor zes dagen te vullen. Er zijn diverse vrijwilligers die door bijvoorbeeld familieomstandigheden, of door hun eigen gezondheidstoestand, niet of minder inzetbaar zijn dan vorig jaar. Daardoor ontstaan er gaten in het rooster. Het is altijd spannend of het lukt, zo in de voorbereiding naar het nieuwe seizoen. We hopen maar dat het ook nu weer goed komt, doordat zich nieuwe mensen melden. Er is onderling groot enthousiasme en een prima sfeer. Vrijwilligers ontmoeten bij Verhildersum andere mensen, kunnen trainingen volgen, meedoen aan het vrijwilligerscafé in de winter. Onze vrijwilligers vinden hun werk hier echt de moeite waard en genieten ervan. En ik geniet ervan als ik blije mensen om me heen zie.”

Ede Staal belevingscentrum in de museumboerderij

In de museumboerderij is per 1 april de expositie Ede Staal; mijn Groningen- Mien Grunnen te zien. Daarin kunnen bezoekers het spel Ede’s Taal spelen om Gronings te leren, het digitale fotoboek bekijken en met een VR-bril op Groningen beleven met de liedjes van Ede Staal in de oren. Ook hier is er een spel element: deelnemers verzamelen in het virtuele Groningen alle coupletten van een lied en als beloning wordt het lied helemaal afgespeeld, terwijl je in de omgeving bent waarover het lied gaat. Ede Staal verwoord als geen ander ons mooie Groningen en op deze manier komt zijn boodschap nog beter aan. Ieder jaar verandert de belevenis, er komen ook liedjes bij. Hiermee heeft Verhildersum een permanent Ede Staal belevingscentrum in huis.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Rondje Eemsdelta
    12:00 - 13:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play