menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Waterschap Noorderzijlvest vergadert over nieuwe dijkgraaf en € 27,3 miljoen.

Dirk van Nieuwpoort | 22 maart 2022

Het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest vergadert op 23 maart vanaf 19.30 uur.

Aanbeveling nieuwe dijkgraaf

Het algemeen bestuur neemt in een besloten deel van de vergadering een besluit over de aanbevolen kandidaat om de nieuwe dijkgraaf van Noorderzijlvest te worden. Aan het begin van het openbare gedeelte van de vergadering wordt deze voordracht bekend gemaakt.

Uitvoeringskrediet voor realisatie nieuwe rwzi Westerkwartier

De zuiveringen van Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken worden samengevoegd tot één zuiveringslocatie. Voor de realisatie moet een eerder geraamd krediet beschikbaar worden gesteld. Het algemeen bestuur besluit daarover in deze vergadering. Voor de bouw van de rwzi wordt nu een uitvoeringskrediet gevraagd van € 27,3 miljoen. Later dit jaar wordt nog een krediet gevraagd van € 24 miljoen voor het realiseren van het transportsysteem van afvalwater in het Westerkwartier naar de nieuwe rwzi. Ook dat geld is eerder geraamd in de begroting van het waterschap. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe rwzi in mei 2024 operationeel.

Verkenning voor elektrificatie en renovatie gemaal De Drie Delfzijlen

De installatie om boezemgemaal De Drie Delfzijlen overtollig water uit de Fivelingoboezem af te voeren, is aan vervanging toe. Het waterschap wil tegelijkertijd onderzoeken of de afvoercapaciteit van het gemaal nog groot genoeg is om de gevolgen van klimaatverandering voldoende op te vangen. Het is de verwachting dat de huidige dieselmotoren onvoldoende capaciteit leveren om bij extreme omstandigheden genoeg water weg te pompen. Daarom wordt bij deze verkenning het volledig elektrisch aandrijven van het gemaal nadrukkelijk onderzocht. Het algemeen bestuur stelt voor dit onderzoek € 226.000 beschikbaar.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  New Music Monday
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play