menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Waterstand lijkt over piek heen.

Dirk van Nieuwpoort | 22 februari 2022

Waterstand lijkt over piek heen; waterberging Dijken-Bakkerom is vol

Een bericht van het waterschap:

In het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest werken we ook vandaag hard aan het bestrijden van hoogwater.

Water blijft nog even in berging De Dijken – Bakkerom

Gisteren is de waterberging De Dijken – Bakkerom voor het eerst ingezet. Dat was nodig om de waterstanden in het Dwarsdiep te verlagen. Doordat het water uit de omgeving de berging instroomde, is de lokale waterstand met meer dan 10 centimeter verlaagd. Inmiddels is de berging met succes volgestroomd met rond 1 miljoen kuub water. Het water blijft hier nog een poosje totdat er meer ruimte in het watersysteem ontstaat om de grote hoeveelheid water af te voeren richting zee. Dat gebeurt naar verwachting begin volgende week.

Compartimenteringsstuwen gaan weer omlaag

De hoge waterstand in het Dwarsdiep is naar beneden gegaan met de inzet van de waterberging. Om juist water uit dit gebied naar deze berging te laten stromen, zijn gisteren de gloednieuwe compartimenteringsstuwen in het Hoendiep en de Lettelberterbergboezem omhoog gezet. Omdat de berging vol zit, zijn de stuwen vandaag weer omlaag gezet.

Bergen en afvoeren van water uit de kop van Drenthe

De stijging van de waterstanden stagneert in het grootste deel van ons werkgebied. Dat betekent dat de piek in de waterstand achter de rug lijkt. We hebben nog wel te maken met afvoer van water uit de kop van Drenthe. Ook hier is veel overtollig water dat naar de waterberging in De Onlanden stroomt. Dit overtollige water wordt vanaf daar eveneens afgevoerd richting het Lauwersmeer.

Afvoer naar zee

Vanochtend is er water op zee gespuid en vanavond doen we dat weer. Er zijn de komende dagen weinig mogelijkheden om op zee te spuien. Dat betekent dat de afvoer naar zee geleidelijk verloopt. Aanstaande zaterdagmorgen is – na vandaag – het eerstvolgende moment om water af te voeren naar zee. Het kan nog ongeveer anderhalve week duren voordat het waterpeil in de boezem weer helemaal op streefpeil is.

Meldingen afhandelen

Het waterschap heeft intussen meerdere meldingen uit het gebied opgepakt. We werken aan het oplossen van verstoppingen, repareren schade aan kunstwerken en hebben op een paar plekken noodpompen draaien. Het waterschap inspecteert kades. Bij laagwater doen we dat nog een keer. We blijven alert op de weersomstandigheden.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  New Music Monday
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play